Nu händer det saker i lådan.

by Birgitta27. april 2017 10:24

Hej och välkommen tillbaka till oss.

Nu händer det saker i rasande fart i vår valplåda. Redan på 11:e dygnet började valparna öppna sina ögon. Samma dag, började de utforska bakbenens funktion. Mycket ostadigt och vingligt balanserade de upp på sina små ben, försökte styra färden mot mjölkbaren. Nu hörs det ilskna skall ifrån lådan, när mamma gör något som inte passar litet gryn.

Kroppsvikten ökar i rasande fart och alla valparna väger idag runt 700gr + -. Nu är dom inte lätta att väga eller fota dom ligger inte still, annat än när dom sover.

Skk har registrerat deras namn och idag har jag hämtat stamtavlorna. Nu återstår bara att bestämma vem som skall heta vad av de små tjejerna.

Dagen då ögonen öppnas börjar en ny period i valpensutveckling, som helt enkelt kallas mellanperioden. Normalt är denna perioden dag 14-21. Men som du förstår varierar detta. Våra valpar är redan inne i den. Trots att ögonen öppnat sig tar det några dagar till innan dom börjar kunna se något. Först vid dygn 21 är synen så utvecklad att dom kan se sina syskon, se utstickande saker och använda den för att lokalisera och fokusera på ett mål..

I denna perioden myeliniseras luktnerven, lukten förfinas och och utvecklas betydligt.

Frambenen bär upp hela kroppens vikt vid ungefär 12:e dygnet och normalt kommer bakbenen in vid 16:e dygnet. Så gissa om jag är förvånad att vissa av valparna redan 11:e dygnet gör tappra försök i att stå.

Under denna perioden diar valpen vidare, rootingreflexen avtar mer och mer. På ca 18 dygnet börjar valpen visa tecken på att vilja lapa. Ungefär vid 21 :e dygnet tittar den första tanden fram. Det är oftast en hörntand i överkäken som ser dagens ljus först. Sen börjar valpen gnaga på saker. Mot slutet av denna perioden kan valpen sköta magen själv och behöver inte längre hjälp av mammas massage.

Nu börjar vakentiden öka, under denna tiden är dom vakna ca 35% av dygnet. Då inte bara för att dia utan nu "roar" dom sig lite med kroppsövningar.

Socialt håller dom kontakt via sin känsel, slickar, nosar och buffar på varandra och mamma. Mot slutet av denna perioden kommer hörseln och det kan man märka genom att det spritter i valpen. Dom hoppar till när man kommer eller om det hörs ett litet ljud.

Ett litet bekymmer har vi fått. Mormor har tagit sig ann sina barnbarn, nu har dom dubbla mjölkbarer. Lite som att gå en krogrunda, en drink här och en där. Mormor producerar mjölk så risken att dessa valpar blir feta är överhängande. Kärlek och omsorg får dom i överflöd.

Här lever vi i ett kollektiv, alla för en en för alla.

Måste väl för säkerhet skull tillägga. Detta är inget jag rekommenderar att man gör. Valpmamman kan lätt få för sig att försvara sina valpar och då står det liv på spel om en valp kommer i mellan. Men mina tikar är så mentalt stabila och jag har haft ett öga på dem i flera dagar så ingen signal florerar om att försvara. Dom är vana vid att dela allt från mat, ben, mattes knä, husses macka ja allt.

Hoppas du får en fin vecka. Jag återkommer snart med lite mer tjöt om utveckling.

Ha det....

 

Birgitta

Oj nu har redan 1 vecka gått.

by Birgitta21. april 2017 10:21

Idag är det lördag igen och valparna blir redan 1 vecka.

Dom har nu dubblat sin födelsevikt.  Sover, äter och knorrar belåtet.

Mamma Liza pysslar om sina valpar och ser till att dom ligger tryggt i sitt bo.

Idag tänker jag snudda lite vid sinnena.

Hörseln utvecklas inte förrän valpen är 21 dagar. Valpen är döv och en hudflik täpper igen hörselgången. Tiken förmedlar sig inte med valpen, med några ljud. Trots det utvecklar valpen egna ljud snabbt. Nöjda knorrande när dom diar, jämmer och gnäll när dom inte är nöjda och till och med ett litet ljud som liknar skällande kan komma när dom blir "förbannade"

Fram till valpen är 14 dagar är den helt blind. Eller ögonlocken är ihopväxta allt för att ögat i lugn och ro skall kunna utvecklas. 3 Kranialnerver skall kopplas fram till ögat för att det skall kunna röra sig och tolka synintryck. Det behövs 14 utvecklade muskler för att hunden skall kunna röra sitt öga.

Känseln är fullt utvecklad redan när fostret är 7 veckor. Valpen söker hela tiden värme och kontakt hos mamma och syskonen. Känseln i huden startar många reflexer hos valpen. Rootingreflexen sätter igång matsökandet. Nyper man valpen i tassen böjer den tassen. Mammas slickande utlöser tömningsreflexen och valpen kissar och bajsar. Massage från mamma hjälper matsmältningen. Man har sett att valpar som fått lätt beröring av människa redan i denna åldern, får en gynnsam utveckling. Som uppfödare skall man undvika att lyfta valparna. Måste jag det ser jag till att nos och huvud ligger inne i handen och har hudkontakt eller ännu hellre tar jag hjälp av tiken så hon slickar valpen när jag förflyttar den.

Får ofta frågan om färgen på valparna. Kommer dom att behålla sina vita fötter? Svar nej det kommer dom med största sannolikhet inte att göra. Redan när valparna är redo för att flytta hemifrån,kommer flera av dem vara helt bruna. Jag ser hur dom färgar in dag för dag.

Men varför är dom vita på tassar och mage när dom föds? Färgen har inte hunnit rinna ut till mage och tassar. Hunden färgar in så länge det finns färgämne kvar i den lilla färg genen som sitter uppe i nacken på valpen. Färgen rinner ner i tassar och under magen sist. De hundar som får vita strumpor och eller vit teckning under mage och bröst, räckte färgen inte riktigt till hela vägen.

Jag tjatar vidare, i nästa blogg. Om valpensutveckling.  Är du intresserad och orkar, är du välkommen tillbaka.

 

Hoppas du får en toppenhelg.

Här i huset är det fullt upp. Ny tvättmaskin skall in och den andra skall på tippen.

// Birgitta

Valparnas första 4 dygn

by Birgitta19. april 2017 10:40

Nu är dom 4 dygn. Kiss

Allt flyter på över förväntan i valplådan. Flocken accepterar att vi har små "knytt" i vardagsrummet och kikar i lådan när dom går förbi. Scattis sköter sig som en hane skall. Han skiter i dom. Pappa skall inte komma in i familjen förrän valparna är ca 5 veckor, då är hans uppgift att hjälpa till med livsträningen och jakten.

"Våra" valpar växer och frodas. Undrar jag vad Liza har i spenarna. Dom är tjocka och duktiga och flera av dem har ökat 2/3 av sin födelsevikt redan. Navelsträngarna har torkat och läkt så fint. Mamma Liza vågar nu lämna boet korta stunder för att gå ut och skälla lite på "inkräktare" på tomten. Hon öppnar dörren och går ut själv så det är inget vi behöver passa. Hmm bra med hundar som lär saker själva, eller?

Gottar ner mig lite mer i vad som sker med valpen dessa dagar.

När valpen föds är varken hjärna eller nervcellerna utvecklade. Allt detta sker de första 7 veckorna i valpens liv. Hjärnan växer så det knakar fram till och med 7 veckor sen är den utvecklad och kan fungera fullt ut. Dvs alla överlevnadssignaler är kopplade och klara. Det återkommer jag till vecka för vecka.

Nervcellerna ökar nu i storlek och antal konstant. Dom genomgår en. sk Myelinisation. Nervtrådarna är "nakna" när valpen föds och efterhand bildas Myelinet = nervskida som omger nervtrådarna. Myelinet underlättar för att nervimpulserna skall nå hjärnan. Myeslinisationen startar från hjärnan och går via ryggmärgen ut i kroppen, avslutas i svansen. Det förklarar att valpens motorik i frambenen utvecklas innan bakbenen. Bildandet av nervtrådarnas märgskivor, är den faktor som styr valpens utveckling. En del beteende mognar och andra försvinner. Denna process är avslutad och klar när valpen är 4-5 veckor gammal. Naturligtvis är den olika från valp till valp och från ras till ras men utvecklingen sker alltid i samma ordning. Det ser man tydligt när man sitter med näsan i lådan konstant. Denna process är viktig som uppfödare att ha en aning om för att kunna bedöma om valpen utvecklas som den skall.

Valparna diar så fort den är vaken. Vilket den är 2-5% av dygnet.  Diar gör dom 7-9ggr/dygn. Dom trampar och knådar för att stimulera att tiken släpper mjölken. Detta trampandet väcker också de andra valparna. Man kan kalla den mat och sovklocka.

När valpen letar en spene, går framåt och rör huvudet i en sökande rörelse, kallar man det för rootingreflex. Den kan man tydligt se om man håller valpen i handen, en bra koll för att se om valpen "är med"

Bajset och kisset fixar Liza själv. Samtidigt får valpen den livsviktiga massagen. I och med att Liza slickar sin valp ökas utsöndringen av Occytoxinet = mammabarn hormonet. Det ökar anknytningen till mamma. Det är de hormonet vi kan utnyttja i vår kontakt med hunden.

Valpen rör sig lite i boet. Den drar sig fram med frambenen och rör huvudet från sida till sida. Lyfter man upp valpen försiktigt med handen runt halsen ser man tydligt hur den krullar ihop sig och blir som en boll. Den reflexen upphör när valpen kommer till 5:e dygnet när myelinisationen nått böjmusklerna.

Balansen är utvecklad från födseln. Från 5:e dygnet kan man att om man lyfter valpen lite och sänker den, sätter den ner benen i en rörelse som ser ut som om skall ställa sig. Då vet man att nervimpulsen nått frambenen fullt ut.

Nej nog skrivet om utvecklingen för idag. Det kommer mera.....

Hoppas du gillar vad du läser här i bloggen, om inte annat finns möjligheten att hoppa över.  Wink

 

Hoppas du får en fantastisk vårdag idag.

Gubben och jag har firat lite extra idag, avnjutit en försenad födelsedags lunch på Ästa vingård. Det kom ju viktigare saker än att fira ivägen på dagen D.   Kiss

// Birgitta

Lite info om One Hands Kennel.

by Birgitta17. april 2017 17:06

Hej.

Idag blir det en lite "trökig" blogg men ack så viktig för dig som ev funderar på att köpa en Lagotto.

Rasklubben har idagarna uppdaterat sin nya hemsida med ett bra frågeformulär som du kan använda dig av när du letar valp. Där står också mycket matnyttigt att läsa om rasen.

https://www.lagottoklubben.se/?rID=1059&page=kopa-valp Tyvärr kan jag inte länka sidan men väl lägga adressen så du hittar frågorna.

Bläddra dig runt  på klubbens sida. Där finns mycket matnyttigt att läsa om våra fina, fantastiska hundar. Passa också på att gå med på klubbens hundpromenader, som ordnas runt om i landet och är öppna för alla att delta i. Där kan du träffa Lagotto,  prata med Lagottoägare, höra om deras upplevelser om hunden och kennlar. Var noga med var du köper din Lagotto även bland oss finns bättre och sämre uppfödare.

 

Jag går händelserna i förväg och svarar direkt på dessa frågor.

Hur sker uppfödningen?

I hemmiljö. Valparna är inne i köket hos oss.

Hur många procent höft röntgade har du?

Snart 100% dvs i början på maj är alla 8 valparna som är födda här röntgade. Tack vare fina valpköpare som ser till att det blivit gjort. Alla röntgade fria.

Finns det möjlighet att träffa föräldradjuren?

Ja både mamma, pappa, mormor och en halvsyster till valparna bor i familjen.

Vad har du för hälsostatus på hundarna?

Alla tester är gjorda. Ingen av hundarna är allergiska eller uppvisar någon annan sjukdom.

Föräldradjurens höftstatus?

Mamma HD B Kommer ur en kull med 100% HD fritt. Hennes mamma (valparnas mormor) har lämnat 100% HD fritt. Pia-Lotta och hennes första valpar är födda i Galottens kennel.

Pappa HD A  Scattis har lämnat 100% Hd fritt av röntgade valpar. 3 oröntgade och 2 kullar som är för unga för röntgen.

Är föräldradjuren ögonlysta och när?

Ja båda är ögonlysta UA i nov -16

 Är dina hundar testade för BFJE och SD

Pappa Scattis : , testad fri SD, Fri BFJE genom sina föräldrar. Testad fri Korthår.

Mamma Liza:  testad fri SD, bärare BFJE, bärare korthår.

BFJE och SD är ett resicivt anlag och kräver att båda föräldrarna är bärare för att sjukdomen skall kunna debutera

Inavelsgraden på kullen:

0,2%

Är föräldrarna utställda?

Liza VG

Scattis Svensk och Dansk Champion.

Arbetsmeriter?

Inga pg av att jag är för lat.

Är föräldrarna Mh eller BPH testade.

Ja båda har gjort BPH test med gott resultat.

Hur gamla är föräldradjuren?

Mamma 2½ år

Pappa 4 år

Vad förväntar du dig av mig som valpköpare?

Att du läst in dig på rasen. Att du har tid för en hund i ditt liv som kräver aktivitet.

Att du HD röntgar och låter BPHa din hund vid 1 års ålder. (annars är du inte aktuell som valpköpare av dessa valpar, sorry)

Om jag köper valp av dig vad får jag då?

Livstid suppport för din hund. Råd om träning, foderstat, vid sjukdom osv...

Reg bevis SKK

Vaccinationer, chippmärkta och vetrinär undersökta.

Doldafelförsälkring

Provapå medlemskap i SLRK om du vill.

Klipphjälp gratis 1:a året.

Valppåse innehållande lite smått och gott.

Mat för första tiden hemma.

Kennelträffar.

Infomation om hundens första år, mat,motion,pälsvård och hantering?

Ja allt detta och mycket mer.

Hur tränas valparna innan avhämtning.

Bilåkning, skogspromenader, koppelpromenad samt umgänge med familjens hundar, katter och barnbarn.

Nu kan du fundera i lugn och ro på frågorna innan du mailar eller ringer mig.

Jag är väldigt noga med var mina valpar får för hem och sätter stort värde på att kemin stämmer mellan oss, vi skall ha en kontakt 15 år framöver förhoppningsvis.Gå gärna in på min hemsida och läs lite mer om vem jag är. www.enhand.se

Vill  träffa er innan jag beslutar något.

birgitta@enhand.se

0709 55 81 62

Jag avslutar med några bilder från valplådan idag.

Ha en fin kväll och en mysig vecka.

Jag vet vad jag gör när inte jobbet kallar.

OBS när jag inte är hemma är min kennelpojk hemma och njuter av valparna. Här i huset är alltid någon hemma med hundarna.

// Birgitta

Valparna första dag.

by Birgitta16. april 2017 10:48

Hej igen och välkommen till oss så här på påskdagen.

Nu har lugnet lägrat sig i valplådan. Vilket jag är så tacksam för. Jag har idag bekantat mig med valparna och okulärbesiktigat dem lite noga. Alla är varma och fasta i sina kroppar. Ganska långa klor vilket indikerar på att dom fått det dom behöver i moderlivet. Dom söker sig till värmen det är så skönt, då är dom redo att ta hand om livet. Valparna har under första dygnet ökat ca 30 gr/ valp. Dom får mat och kan smälta den. Släpper små sura bajsar och kissar. Det gör mig så glad när allt ser ut att funka. Det värsta ljudet man kan höra är ljudet av valpar som inte mår bra eller som är hungriga.

Önskar jag kunde skicka med soundet av en sugande valp.

Sova intill syrran är varmt och gott.

Mamma du är den bästa kudden som finns.

Liza är tempad och verkar må förträffligt. Hon har tagit till sig sina valpar och uppför sig som hon aldrig gjort annat än tagit hand om valpar.Hon är hungrig och sugen. Naturligtvis får hon delikatesser som belöning. Lite extra mineraler och lite extra kalk. Allt för att förebygga ev sjukdomar som faktiskt kan komma när mjölken rinner till och livmodern skall städa sig. En jobbig process för lilla mamman. Det är viktigt att hon mår bra, både fysiskt och psykiskt. De 3 första dygnen är känsliga för både mor och barn. Lugn och ro med familjen, bra mat och rätt temperatur omkring dem är viktiga stenar att stå på.

Valparna är nu inne i en period som benämns som den neonatalaperioden.

De första 14 dagarna som endast är inriktade på överlevnad. Behoven är endast mat, sömn, värme och massage.

När valpen föds är den dåligt utvecklad pg av den korta dräktigheten. Anledningen till den korta dräktigheten är generna, till stamfadern vargen. Om tiken skulle gå dräktig längre, skulle tiden minska för henne att delta i jagandet och anskaffandet av mat. Flockens överlevnad är beroende av att tiken går dräktig så kort tid som möjligt. Den korta dräktigheten gör det också möjligt för tiken att få så många avkommor som möjligt vilket möjliggörs om inte valparna blir förstora i magen.

När valpen föds väntar en stor omställning för den lilla kroppen. Hjärnan och nervsystemet är outvecklat vid födseln och här sker det en snabb utveckling de första dagarna i livet. Utvecklingen av hjärnan sker selektivt dvs. de delar av hjärnan som behövs vid en viss ålder utvecklas då och andra delar väntar. Kontakten mellan nervcellerna organiseras och samordnas. Allt detta sker i en rasande fart fram till valpen är 7 veckor sen saktar utvecklingen  av.

Rent kroppsligt så är frambenen det som är mest utvecklat på valpen när den föds. För att den skall kunna dra kroppen fram till mat och värme. Huvudet svänger bara från sida till sida, vilket innebär att valpen kan vrida kroppen runt och byta färdriktning.

Av sinnerna är det doft, smak och känsel som är utvecklade. Dom känner igen sin mamma, vet hur hon smakar och känner på värmen var hon är.

Denna lilla tjejen drömmer om mat. Munnen går i ett.

Under kanten på valplådan är det varmt dit kryper vi..

Nej nu skall jag inte tjata mer om detta idag. Återkommer med säkerhet med mer om valpens utveckling i nästa blogg inlägg.

Ha en fin fortsatt påskhelg.

Jag sitter med näsan( halva kroppen ) i valplådan och njuter av ljud och doft.

Påsken 2017 blev oförglömlig.

by Birgitta14. april 2017 12:26

Efter en lång väntan har äntligen familjen One Hands utökats med,

5 tikar och 1 hane.

 Så vem du än är, så välkommen till världen.
Jag ska va med vart du än ställer färden.
Många långa vägar ska du gå.
Och många år av törnar ska du få.
Men ändå vem du än är, så välkommen till livet!
Du ska få se när du tar första klivet.
Att du väntar många stora äventyr,
när din första morgon gryr!

Hej världen....

Den mest fantastiska stund jag vet. Alla har hittat sin spene och det enda som hörs är små smackande.

Alla mörkbruna, några av dem har vita tassar.

Tydliga tecken på att valpningen startat kom på skärtorsdagsmorgon. Då jag vaknade med en hundspya vid huvudkudden. Inte helt ok, men efterlängtad signal. Under hela torsdagen var Liza dämpad, hade ökad andning, avstod mat och gömde sig under sängen. Valparna levde ryss i magen, vilket dom skall göra för att in i det sista hitta en bra väg ut och lägga sig åt rätt håll.Mitt på dagen började hon släppa slemproppen. Den har suttit som ett lock, in mot livmodern för att inte bakterier skall kunna komma in till valparna. När detta genomskinliga slem kommer vet man att valpningen är startad och det tar mellan 4-36 timmar innan utdrivningsskedet börjar. Mjölken började rinna mitt på dagen och det är också ett tecken på att det är dax inom något dygn. Under natten mellan torsdag och fredag bäddade hon och hittade inte så många bra platser att sova på, matte tvingade henne att ligga i vardagsrummet. Hon som helst vill krypa in under sängen i sovrummet och boa sig. Själv har jag bäddat en madrass på golvet vid hennes valplåda för att vara nära hela tiden.

Långfredag blev en LÅNG fredag. Kantat av lugn och ro och många korta promenader. Är man i valpartaget tränger det på. Jag passade  på att plugga lite anatomi när jag ändå var tvungen att sitta still på min rumpa. Liza vilade mest hela tiden, slappa i valplådan är helt ok.  Andningen var påtagligt påfrestad och valparnas rörelse minskade i magen. Hon fick tillbaka sin matlust och ville gärna ha godis. Hon bäddade i sitt bo och jag bäddade om. Något skall vi ju roa oss med i väntan.
 

Sova och vänta. Den lilla kroppen skakar och andningen är häftig och ansträngd. Liza har också tappat lite i vikt (0.40 kg.) vilket också är ett gott tecken på att nu är det snart dax..

Hon sov ett par timmar och vilade sig mellan varven. Skaka, ut och bajsat, bäddat om, kräkas jag nattens sysslor har varit många.  Det enda hon och jag inte har varit överens om är var hon skall ligga, på mig, på soffan eller i valplådan. Hela natten gick och ingenting hände, mer än att Liza kämpade på. Natten till Påskafton blev lång. Lizas kropp har förberett sig och kämpa på med öppningsstadiet

Kl. 11.30 på Påskafton gick vattnet och sen gick allt i en rasande fart.

Valparna anlände mellan kl 11.55 och 14.30. Alla utom 2 st kom med nosen först precis som det står i skolboken. Fina moderkakor och starka tjocka navelsträngar hade dom allihop. Jämna i vikt mellan 254-260 gr vägde dom.

Det tog inte lång tid innan dom hittade sin "tutte" och knöt kontakten med sin egen mamma.

Roade mig lite i väntan på....Hittade en bild på Liza när hon var ca 3 veckor gammal. Liza är den vita som ligger efter väggen.

Fick låna en fin bild på pappa Scattis när han och hans syskon var 5 dagar gamla. Tror att Scattis är valpen i mitten.

Fotot taget av Berit Kjörnsberg

Nu har lugnet lägrat sig i boet. Nu tar vi kväll och öppnar en flaska skumpa för att fira Påsken en Påskafton vi inte kommer att glömma.

Påsken 2017 fick vi 5 fina påskkärringar och 1 fin påskgubbe.

Hoppas din Påsk är fin och att du också har något du, alltid kommer att minnas denna påsken för.

// Birgitta

Nu närmar det sig.

by Birgitta9. april 2017 19:48

 Nu närmar vi oss dagen D. Laughing

Liza har nu gått upp 3.65 kg en ganska normal, aningens hög, viktökning för en normalstor kull.

Bäckenligamenten och hennes muskler har börjat förbereda sig för valpning. Det syns tydligt då hon nu fått den karakteristiska midjan som blivande mammor får dagarna innan förlossning. Magen hänger och har flyttat sig bakåt.

Liza är jätte hungrig men jag minskar nu hennes matintag. Tiken får ofta diarré och blir illamående innan förlossningen. Dom kan också jobba bättre med sina magmuskler om dom inte har en massa "bajs" i vägen.

 

 

60-63 dygnet.

Valparna är nu ca 110-140mm stora. Dom är fullpälsade, ögonlocken är stängda. Mellanfotens ben är inte utvecklade men väl häl och vristbenen.

Valparna bestämmer själva när det är dax att komma till världen.

Liza svarar direkt på deras signaler. Så länge hennes äggstockar producerar progesteron kan hon inte valpa.

När valparna är färdigutvecklade skickar deras binjurar signaler, till tiken att nu är de dax att valpa. Det är då den stora konflikten börjar mellan Liza och hennes valpar. 

Så länge tikens äggstockar bildar och skickar ut Progesteron kan inte valpningen starta. Progesteronets uppgift är att hindra livmodermuskulaturen att dra ihop sig. Därför måste äggstockarnas gulkroppar ( de är gulkroppen som bildar progesteron) slås ut på något sätt och det gör med hjälp av prostglandinet som valpens binjure produserar. Att den konflikten startat, kan vi läsa av genom att se hur tempen stiger och sjunker. Denna process startar ca 1 vecka innan valpning. Inte konfliktlöst att komma på världen.

Temperatursänkningen är starten på valpningen. Tikens livmoder har under 9 veckor kämpat med att hålla kvar och bibehålla en så bra miljö som möjligt för fostren. Nu skall ni under några dagar förbereda sig på valpning. Innan förlossningsarbetet kommer igång måste förlossningsvägarna mjukas upp. Livmoder munnen skall vidgas från 0.5 mm till ca 4-5 cm,  för att kunna släppa fram valparna.

Här ligger lilla jag och bara väntar/ Liza.

Nu är valplådan bäddad och klar. Cellstoff, febertermometer, våg,handukar osv, osv ... framplockat. Hon kommer att gå några dagar till men snart mina vänner är det dax.

Nästa gång vi hörs så vet vi hur många dagar hon gick.

Önskar er alla en fin och händelserik Påskhelg, var rädda om er.

Jag vet vad jag gör. Iso och jag börjar helgen, med en spännande hundkurs i 3 dagar, om inte Liza bestämmer sig för att valpa förstås. Wink

 

// Birgitta

iär

by Birgitta7. april 2017 19:39

Hej, nu är det dax igen för lite uppdatering.

Det värmer mig att just du kikat in och följer vår resa.

Det blir inte så spännande idag, men det brukar inte vara spännande att vänta.

Liza är idag på 55 dygnet.

Valparna växer och Lizas magen med dem. Dem sparkar och vänder sig i hennes mage.

Liza har nu gått upp lite drygt 3 kg.

Hon har rultat på sig, magen gungar när hon springer, hon är tröttare och om det är möjligt hungrigare än någonsin.

Nu är det "bara" 8 dagar kvar tills vi kan börja vänta på små bruna krullbollar. Tiden rusar iväg.

Alba åkte hem till sin fina familj idag. Hon löstes av, av Bulten. Vars familj också skall ha lite semester. Då får jag glädjen att rå om honom i några dagar.

Passade på att klippa och bada honom.

Vilket fantastiskt jobb mina valpköpare gjort med sina hundar. En glädje att få klippa dem. Dom står still på bordet och låter sig hanteras på alla sätt utan knussel.

Jag är er evigt Tacksamma att ni gör valparna sån rättvisa genom er fina uppfostran.

Jag blir både glad, stolt och mallig för hur ni lyckats med dessa unghundar.

Iso behöver en vilopaus efter mycket busande med brorsan.

Hoppas du får en fin helg och är lite extra rädd om dig.

Nu är vi några stycken som väntar med spänd förväntan på att Påsken skall komma.

 

// Birgitta

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv