Nu händer det saker i lådan.

by Birgitta27. april 2017 10:24

Hej och välkommen tillbaka till oss.

Nu händer det saker i rasande fart i vår valplåda. Redan på 11:e dygnet började valparna öppna sina ögon. Samma dag, började de utforska bakbenens funktion. Mycket ostadigt och vingligt balanserade de upp på sina små ben, försökte styra färden mot mjölkbaren. Nu hörs det ilskna skall ifrån lådan, när mamma gör något som inte passar litet gryn.

Kroppsvikten ökar i rasande fart och alla valparna väger idag runt 700gr + -. Nu är dom inte lätta att väga eller fota dom ligger inte still, annat än när dom sover.

Skk har registrerat deras namn och idag har jag hämtat stamtavlorna. Nu återstår bara att bestämma vem som skall heta vad av de små tjejerna.

Dagen då ögonen öppnas börjar en ny period i valpensutveckling, som helt enkelt kallas mellanperioden. Normalt är denna perioden dag 14-21. Men som du förstår varierar detta. Våra valpar är redan inne i den. Trots att ögonen öppnat sig tar det några dagar till innan dom börjar kunna se något. Först vid dygn 21 är synen så utvecklad att dom kan se sina syskon, se utstickande saker och använda den för att lokalisera och fokusera på ett mål..

I denna perioden myeliniseras luktnerven, lukten förfinas och och utvecklas betydligt.

Frambenen bär upp hela kroppens vikt vid ungefär 12:e dygnet och normalt kommer bakbenen in vid 16:e dygnet. Så gissa om jag är förvånad att vissa av valparna redan 11:e dygnet gör tappra försök i att stå.

Under denna perioden diar valpen vidare, rootingreflexen avtar mer och mer. På ca 18 dygnet börjar valpen visa tecken på att vilja lapa. Ungefär vid 21 :e dygnet tittar den första tanden fram. Det är oftast en hörntand i överkäken som ser dagens ljus först. Sen börjar valpen gnaga på saker. Mot slutet av denna perioden kan valpen sköta magen själv och behöver inte längre hjälp av mammas massage.

Nu börjar vakentiden öka, under denna tiden är dom vakna ca 35% av dygnet. Då inte bara för att dia utan nu "roar" dom sig lite med kroppsövningar.

Socialt håller dom kontakt via sin känsel, slickar, nosar och buffar på varandra och mamma. Mot slutet av denna perioden kommer hörseln och det kan man märka genom att det spritter i valpen. Dom hoppar till när man kommer eller om det hörs ett litet ljud.

Ett litet bekymmer har vi fått. Mormor har tagit sig ann sina barnbarn, nu har dom dubbla mjölkbarer. Lite som att gå en krogrunda, en drink här och en där. Mormor producerar mjölk så risken att dessa valpar blir feta är överhängande. Kärlek och omsorg får dom i överflöd.

Här lever vi i ett kollektiv, alla för en en för alla.

Måste väl för säkerhet skull tillägga. Detta är inget jag rekommenderar att man gör. Valpmamman kan lätt få för sig att försvara sina valpar och då står det liv på spel om en valp kommer i mellan. Men mina tikar är så mentalt stabila och jag har haft ett öga på dem i flera dagar så ingen signal florerar om att försvara. Dom är vana vid att dela allt från mat, ben, mattes knä, husses macka ja allt.

Hoppas du får en fin vecka. Jag återkommer snart med lite mer tjöt om utveckling.

Ha det....

 

Birgitta

Lägg till kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Live överblick
Loading

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv