Valparna första dag.

by Birgitta16. april 2017 10:48

Hej igen och välkommen till oss så här på påskdagen.

Nu har lugnet lägrat sig i valplådan. Vilket jag är så tacksam för. Jag har idag bekantat mig med valparna och okulärbesiktigat dem lite noga. Alla är varma och fasta i sina kroppar. Ganska långa klor vilket indikerar på att dom fått det dom behöver i moderlivet. Dom söker sig till värmen det är så skönt, då är dom redo att ta hand om livet. Valparna har under första dygnet ökat ca 30 gr/ valp. Dom får mat och kan smälta den. Släpper små sura bajsar och kissar. Det gör mig så glad när allt ser ut att funka. Det värsta ljudet man kan höra är ljudet av valpar som inte mår bra eller som är hungriga.

Önskar jag kunde skicka med soundet av en sugande valp.

Sova intill syrran är varmt och gott.

Mamma du är den bästa kudden som finns.

Liza är tempad och verkar må förträffligt. Hon har tagit till sig sina valpar och uppför sig som hon aldrig gjort annat än tagit hand om valpar.Hon är hungrig och sugen. Naturligtvis får hon delikatesser som belöning. Lite extra mineraler och lite extra kalk. Allt för att förebygga ev sjukdomar som faktiskt kan komma när mjölken rinner till och livmodern skall städa sig. En jobbig process för lilla mamman. Det är viktigt att hon mår bra, både fysiskt och psykiskt. De 3 första dygnen är känsliga för både mor och barn. Lugn och ro med familjen, bra mat och rätt temperatur omkring dem är viktiga stenar att stå på.

Valparna är nu inne i en period som benämns som den neonatalaperioden.

De första 14 dagarna som endast är inriktade på överlevnad. Behoven är endast mat, sömn, värme och massage.

När valpen föds är den dåligt utvecklad pg av den korta dräktigheten. Anledningen till den korta dräktigheten är generna, till stamfadern vargen. Om tiken skulle gå dräktig längre, skulle tiden minska för henne att delta i jagandet och anskaffandet av mat. Flockens överlevnad är beroende av att tiken går dräktig så kort tid som möjligt. Den korta dräktigheten gör det också möjligt för tiken att få så många avkommor som möjligt vilket möjliggörs om inte valparna blir förstora i magen.

När valpen föds väntar en stor omställning för den lilla kroppen. Hjärnan och nervsystemet är outvecklat vid födseln och här sker det en snabb utveckling de första dagarna i livet. Utvecklingen av hjärnan sker selektivt dvs. de delar av hjärnan som behövs vid en viss ålder utvecklas då och andra delar väntar. Kontakten mellan nervcellerna organiseras och samordnas. Allt detta sker i en rasande fart fram till valpen är 7 veckor sen saktar utvecklingen  av.

Rent kroppsligt så är frambenen det som är mest utvecklat på valpen när den föds. För att den skall kunna dra kroppen fram till mat och värme. Huvudet svänger bara från sida till sida, vilket innebär att valpen kan vrida kroppen runt och byta färdriktning.

Av sinnerna är det doft, smak och känsel som är utvecklade. Dom känner igen sin mamma, vet hur hon smakar och känner på värmen var hon är.

Denna lilla tjejen drömmer om mat. Munnen går i ett.

Under kanten på valplådan är det varmt dit kryper vi..

Nej nu skall jag inte tjata mer om detta idag. Återkommer med säkerhet med mer om valpens utveckling i nästa blogg inlägg.

Ha en fin fortsatt påskhelg.

Jag sitter med näsan( halva kroppen ) i valplådan och njuter av ljud och doft.

Lägg till kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Live överblick
Loading

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv