valpar. 3dje uppdateringen på vår valpresa.

by Birgitta29. juli 2018 08:00

Hej hopp. Laughing

Jag är så glad att just du, kikade in idag också. Hoppas du tycker dagens blogg är lite kul att läsa.

Veckorna rusar iväg. Liza är nu pg in i v8, dygn 50-57. Nu händer det en hel del i hennes mage. Idag är hon i dygn 50, så om 13-14 dagar kan vi kanske få se "knytten"

Hon är lte tröttare, man ser i hennes ögon att det är viktiga saker pg. Hon får nu mat fler gånger om dagen käkar lite mindre portioner, det börjar bli lite trångt om saligheten.

Livmodern är förhållandevis stor och ännu kan fostren röra sig ganska så obehindrat. Valparna är i slutet på veckan ca 9-10 cm cm långa, och växer så man nästan kan se det. Wink

Hon har nu gått upp 2 kg

Det var lite om Liza, men vad händer med valparna just nu?

Valparna ligger fint i sina egna små fickor och som ett litet radband i hornet, några i vänstra hornet och några i högra.

Dygn 50, börjar fin behåringen komma, klorna är infärgade, hårda och färdigutvecklade. Huden börjar pigmenteras.

Ungefär såhär ser valpen ut när den är 55 dygn gammal. Nu ser den ut som en "riktig hund" men klarar inte livet utanför mammas mage ännu. Kroppen är välproportionerad. Nu sker förbeningen av de sista benen i skallen, utvecklingen av ambolten (städet) i mellanörat och centrumets i virvlarna pågår under dessa dagar. Mjölktänderna är nu förkalkade och molarerna (permanenta tuggtänderna) ligger nu på sin plats och börjar förkalkas. Sköldkörteln är bildad och klar. Skelettet är långt ifrån färdigt när valpen föds utan tar hela valpens första år på sig att utvecklas klart. Men grunden och strukturerna är redan bildade.

Med lite tur, bra hörsel samt att valpen ligger rätt, kan man nu höra valparnas hjärtljud. Nu ligger valparnas hjärtslag på ca 200slag/minut. som du förstår knackar det lilla hjärtat på i en faslig takt. Hos den vuxna hunden ligger hjärtfrekvensen på 70-100 slag. Men hos den yngre hunden knackar det på lite snabbare. Man hör ljudet som ett litet tickande ljud.

Denna veckan rinner mjölken till i juvret på tiken, det spänner och drar. Undecided Magen växer i samma takt som min nyfikenhet, hur många gömmer det sig i magen? Kanske 2 eller kanske 4 eller kanske fler...

Jag önskar jag hade en kristallkula att kika i. Wink

Mormor Plotta förbereder sig, på sitt sätt för att välkomna valparna. Hon är vår plan B  Laughing

 

 Professor Catharina Linde Forsberg på SLU har kikat på valpning och skriver såhär.

När valpar tiken?

Optimalt är om valparna föds runt 63 dygnet.

Tiken valpar 56-72a dygnet efter parning.

65+/- 1 dag från LH-peaken

63+/- 1 dag från ägglossning

60 +/- från optimal parningsdag, vid insimination ser vi ofta att dom valpar 60 dagar från inseminationen.

En annan faktor som studerades var dräktighetstidens längd.
– Vad vi kunde se var att antalet valpar spelar roll för hur länge tiken går dräktig. Varje valp mer än genomsnittet i rasen gav nämligen en förkortning av dräktighetstiden med 0.25 dygn och likaså gav varje valp färre än genomsnittet en förlängning med 0.25 dygn

Skall vi gå efter detta så kommer Liza att valpa 3 dagar tidigare än jag beräknat. Då har jag inte tagit hänsyn till antalet valpar, för medeltalet vet jag inte och inte heller hur många som gömmer sig i magen. Liza parades precis på rätt dygn det vet vi. Nu skall det bli spännande att se om Liza också läst Catharinas forskning. Wink

 

Nu är det dax att bädda valplådan så Liza hinner acceptera den och boa in sig under de 14 sista dagarna. Vi använder även denna gången en toppenbra valplåda, från valpladan.se varför ändra ett vinnande koncept. Denna veckan skall jag kika över "nödvändiga" saker som jag bör ha hemma och i ordning dagen D. Lite calcium & kaliumblandning, märkband och några nya navelklämmor., för säkerhets skull, skall inhandlas även det från valpladan.se.

Skall också göra något denna veckan, om värmen låter oss, som jag aldrig förut gjort med någon hund.  Surprised Det får vi återkomma till.

Tack för att jag fick låna din uppmärksamhet. Hoppas du hittade något kul att kika på.

I morgon startar en ny oanvänd vecka, den tar vi tag i och gör det bästa av. För min del blir det mycket jobb, det är kul.

Ha det gott och var rädd om dig. Kiss

// Birgitta

Valpar. 2:a uppdateringen på valpresan hos One Hands.

by Birgitta22. juli 2018 10:32

Hej!

Så roligt att du tittade in igen. Hoppas du hittar något du du tycker är spännande att läsa eller ser en fin bild att titta på.

Nu har våran Liza gått 43 dagar, och är inne i v 7, på sin dräktighet. Hon har nu gått upp 1,6 kg. Smile Dräktigheten varar mellan 58-68 dagar eller 9v. Det flesta valpar kommer runt 63 dygnet, det är det mest optimala. Så i mitten av Augusti är det dax.

I veckan(V6) som gått har det hänt en hel del med "knytten" som spirar i Lizas mage.

Öronsnibbarna och ögonlocken har växt och täcker i slutet av veckan örongång och ögon. De yttre könsorganen börjar förändra sig i riktning till han- och honkönsorgan..
I början av veckan skiljs tårna helt. Morrhåren har börjat växa ut.
Tarmsystemet har nu lämnat navelsträngen och befinner sig nu placerad i bukhålan.

När valparna föds kan det skilja flera dagar på dem pg av att något ägg kan bli liggande och vänta på "sin" sperma i flera dagar, innan befruktning sker. Kan också vara så att något ägg tar sig vid första parning och något någon dag efter sista parning. En anledning till att inte låta hundarna para med för många dagar emellan. En svår avvägning för oss uppfödare, eftersom vi ingen kristallkula har och inte vet om 1:a parningen "tog". Detta kan, vara en förklaring till varför det i en kull kan det födas flera valpar som upplevs som prematura, dvs. för tidigt födda. Vad är det som styr när valparna föds kommer vi till lite längre fram.

https://www.youtube.com/watch?v=f4KoH4GQDPg (du får tyvärr kopiera länken för att kunna se den, kan inte dela länkar direkt i bloggen) i denna länken kan ni se den vackraste film jag vet. Visserligen för människa, men det skiljer inget mellan fosterutvecklingen på oss och hunden. Det enda som skiljer oss åt är våra gener som styr vad det blir. + att i tiken utvecklas fler ägg på en gång och där sker så mycket under en så mycket kortare tid.

Orsaken till att hundarna föds så outvecklade, är att tiken skulle bli för tung för att orka söka efter mat till sina foster, om hon gick längre tid. Bli för stor och otymplig. Samt att valparna skulle inte få plats i magen utan bli för stora för hunden att föda fram, om dom blev "lika klara" som oss människor innan födseln. Valparna fortsätter sin utveckling i en rasande fart efter dom kommit till världen. Av den anledningen är det av största vikt att valparna får vara i sin lya i lugn och ro de första veckorna efter sin födelse. Det är för valpens bästa, och inte för att denna uppfödaren är en gnällkärring, (ok kan jag nog vara ibland) inga valpköpare är välkomna på besök innan valparna blivit ca 4-5 veckor.

Men åter till denna veckans händelser.

V 7 är en vecka där det händer en massa med fostret.

Mellan dygn 42 - 63 sker 75% av fostrets tillväxt, så  nu väntar en intensiv växtperiod.

Dag 40 är valparna ungefär lika stora som en biljardboll.

Dygn 42 utvecklas och trampdynor under slutet av detta dygn och in på 43 dygnet utvecklas klorna. Nu startar också mineraliseringen av valpens skelett.

 

Dygn 45.

Nu börjar pälsen utvecklas. Man kan till och med förstå vilken färg valpen kommer att få. Färgcellen, som sitter sig som en liten "ampull" i nacken på fostret har nu börjat färga ut över kroppen. I den lilla cellen ligger all färg som skall fördelas ut över kroppen. Den hinner ibland inte färga ut innan valpen kommer till världen, utan fortsätter så länge den behöver för att bli klar. Dvs det är därför man ibland ser valpar med vita fötter och med en strimma vitt från bröstbenet och under hela magen när dom föds, men när valpen sedan blivit lite äldre är den homogent färgad. Dvs.. den har hunnit färga in. Om tassen förblir vit, räckte inte färgen till det. Enkelt förklarat.

Man kan nu känna valparna i magen, är det 1 eller 2 valpar kan det ta lite längre tid. Är tiken överviktig är det svårt att känna dem.

Mest spännande är att valparna nu känner när man klappar tiken på magen. Hudens känselreceptorer är redan välutvecklade och uppkopplade till hjärnan. Så nu klappas det mycket på magen, jag vill ju att dom skall känna igen beröring. Redan vecka 7 lägger vi en liten grund till framtida kontakt med valparna. Spännande eller hur. Jag klappar Liza mycket normalt men efter V7 magklappas hon mest hela tiden.Wink

Dygn 48 är skelettet så miniraliserat och utvecklat att hela valpen går att se på röntgen.

Om någon valp dör under denna perioden resorberas inte längre fostret, utan det kan i bästa fall, mumiefieras och kan födas som ett litet hårt skelett. Om ett foster dör under denna perioden kan detta leda till att hela kullen dör. V 7 är en kritisk period i dräktigheten. Denna veckan skall man vara lite försiktig med tiken. Undvika främmande hundmöte (inte utsätta för onödig smitta) ha en extra uppsikt vad hon petar i sig, undvika stressiga miljöer osv... Jag menar inte att hon skall lindas i bomull men lite extra omtanke skadar aldrig.

Valparna ligger nu gott omlindade i sin fosterblåsa med modekakan lindad som en gördel omkring dem. Det kan ligga tvillingfoster i samma säck och då blir det lite trångt. 2 om käket och 2 om utrymmet. Jag vet att det ligger (låg) i alla fall ett tvillingpar i Lizas mage, det har vi sett på ultraljudet. Spännande med kunnig veterinär som man kan bolla det man ser, med.

Nu är vi på den sista biten av dräktigheten. Tiden rusar iväg, nu väntar en spännande och förväntningsfull tid. Men också väldigt orolig tid. Dräktighet är ingen självklarhet. Mycket kan hända med tiken och med kommande valpar. Som uppfödare får man förbereda och ha en plan B på den kommande tiden.

Men vi får vällan hoppas att allt skall gå bra, bara att sitta ned och vänta  Wink

Lite "skryt" kan jag väl hinna med också. SKK var på besök och kollade kenneln. Vi fick med beröm godkänt, och hade ett mycket trevligt och givande samtal med konsulenterna. Älskar att hundarnas företrädare kommer och kollar oss, å du jag menar verkligen det. Inte bara för mina hundars skull utan för dig som valpköpare i första hand.

Nu börjar vi bli några stycken som väntar. Kiss

För er som är lite extra nyfikna på valparnas pappa. Kika gärna in på Ditos och hans familjs hemsida.  https://bellodito.wordpress.com/about/.

Tack för att du kikade in. Blir som vanligt väldigt glad om du delar sidan till dina vänner. Å du tryck gärna på gillaknappen och kommenterar gärna det du läser, det uppskattar jag. Har du frågor och funderingar du inte vill ställa offentligt så ring eller maila mig. 0709 55 81 62 eller birgitta@enhand.se

Hoppas du tycker det är spännande att läsa om oss och vår resa. Om du tycker det så dela med dig till dína vänner.

Hoppas också att mina fina uppfödarkollegor, kommenterar det ni läser. Gilla eller ogilla är lika välkommet.

// Birgitta

Valpar. 1:a uppdateringen på vår valpresa 2018

by Birgitta15. juli 2018 11:26

Hej och välkommen att dela vår resa.

Jag "brukar" blogga ca 1 ggr/veckan. Om tiden räcker till. Vad händer med dem väntande valparna, och deras resa från embryo till fullgången valp.

Jag börjar gräva lite i anatomikunskapen ( för er som inte känner mig, jag är en anatomi nörd) och hoppas att du tycker det är roligt och spännande att läsa om vad som händer i magen på vår Liza, och vad som hänt såhär långt på resan.

Liza har nu kommit till dygn 36 (15/7-18) efter den första parningen. Bilden är från dygn 30-33, beroende på vilket dygn dessa äggen är i. 2 ägg som ligger i vänstra hornet. Man räknar "aldrig" äggblåsorna, beroende på att veterinären vill ej säga hur många det blir. Det kan hända mycket på resan. A - kan hundar resorbera sina foster ända fram till 5e dräktighetsveckan. En tik som ultraljudats med flera foster kan visa sig gå tom. B - kan det ligga foster och gömma sig, bakom levern och bakom sina kompisar. Jag vet hur många fosterblåsor vi såg och hur många foster vi hittade. Men det bevarar jag som en hemlighet.  Sealed

Detta är vad du ser på röntgen bilden. Början till, kanske just din vän för 15 år framöver.

Men för att börja från början. Para Liza och Dito är en plan jag och hanhundsägaren, haft under en lång tid. Vi har lusläst tester, stamtavlor, tagit hjälp av våra hundars uppfödare, duktiga kollegor, tittat och funderat. Läst utvärderingar på både tikens och hanens tidigare avkommor. Vi vill att det skall bli så bra det kan. Samt göra så gott vi kan. Denna gången bestämde jag mig för att ta proggvärdet på Liza, för att få ett grepp om, när vi skulle bege oss till Dito och Sussie.  Ville åka så tidigt som möjligt i höglöpet. Jag har en alldeles speciell tanke kring detta. Men den blir för lång att skriva om.

Liza och Dito parade 2 ggr med ett dygns mellanrum. 2 fina parningar med en känslosam och försiktig hane. Han bjöd upp till dans och genomförde parningen så fint.

Långa "häng" vilket är gynnsamt för att sperman skall skickas upp i hornen och möta äggen. Hundar har 2 horn, inte som människan 1 livmoder, där fostren ligger likt ett korvtåg och växer till. Dosen av sperma är en liten mängd som får hjälp på vägen, av en dos vätska (vatten) som bildar en bäck som sperman kan simma i för att nå äggen. Den vätskan hjälper också sperman att hålla sig vid liv i väntan på att bli "utvald" av ägget. Det är ägget som bestämmer vem som är välkommen och vilket kön det skall bli på fostret som ligger och väntar på startskottet. Som en liten rolig vetskap, är äggstocken hos en hund ca 2-3mm stor. Fantastiskt organ som innehåller ämnet/programmeringen till alla kommande ägg som tiken kommer att lossa under sin livstid.

Vi, jag och Liza, åkte hem och var helt säkra på att detta var helt rätt hela vägen. Snygg hane och en fantastisk hanhundsägare som besitter stor hundkunskap och som mer än gärna har kontakt med Ditos valpköpare.

Skulle vi kika på fostret idag, dygn 36-38, skulle detta var det vi ser. Det händer mycket och snabbt varje dag. Därför är det av yttersta vikt att Liza får den mat hon behöver. Från dygn 36 ca ökar jag maten till Liza, även om hon redan dygn 28 påtalade att hon var vrålhungrig hela tiden.  Man brukar kunna se en påbyggnad av tikens mage vecka 5 ca, men även det kom klart tidigare hos min vår fina Liza. Inget som indikerar hur många småttingar hon bär på. Detta är hennes 2a kull och då är det lätt att dom svullnar ut tidigt, så hon är klart rundare för dagen än hon var förra gången. Hon har dock redan gått upp 1,3 kg så det bordar gott.  Jag väger Liza varje vecka och har lite koll på hur hennes kropp känns. Som du säkert vet är jag utbildad KS-terapeut på hund/häst, mina händer har tränat sig för att känna hur kroppen fungerar och vilka signaler den skickar ut. Wink

Tikarna får ett ökat behov av fett, proteiner, kalk, fosfor och vitaminer, (främst A och D) under dräktigheten. Mina tikar får C-vitamin, kalk och blodmjöl redan 2 månader innan parning. Om kroppen är fulladdad och inte behöver ta på sina reserver minskar risken för att foster och tik drabbas av viktiga vitaminförluster, samt att det ger valparna en bra möjlighet till en gynnsam skelettering. Det är nämligen inte helt självklart (vilket man trodde förr) att valparna får vad dem behöver i magen. Vissa individer släpper inte ifrån sig sina reserver lika lätt till fostren.  Skeletteringen börjar om en vecka ca runt dygn 42. Men det kommer jag till i en senare blogg.

Nu rusar tiden fram och vi skall försöka hålla er uppdaterade med vad som händer här hos oss.

Hoppas du orkar och har lust att kika in under resan.

Funderar du på var infon kommer från, är min kunskap till största delen från mina utbildningar, anatomiböcker, veterinär litteratur och forskningsrapporter. Läser mer än gärna sådant i hängmattan och när tillfälle ges. Har underbara studievänner, veterinärer och uppfödarkollegor som gärna bollar kunskap och info med mig.  Ja, jag sa väl att jag är första gradens "nörd" när det gäller anatomi och nutrition hos hunden. För varje ny händelse i mina hundars liv ger det mig chansen att "götta" ner mig i ny kunskap.

Tack för att du orkade läsa dagens långa inlägg Kiss

Funderar du på något är du alltid välkommen med dina frågor och funderingar. birgitta@enhand.se

Å du jag blir jätte glad om du hjälper till att dela min blogg, så det inte "bara" blir du och jag som läser och är nyfikna.

 

Ha en fin vecka tills vi hörs igen// Birgitta

Valpar. Glada nyheter.

by Birgitta12. juli 2018 09:59

Hej och välkommen.

Nu börjar en härlig resa, hoppas du vill dela den med oss. Då menar jag förstås vår familj, hanhundens familj och ett gäng härliga människor som troget väntat på detta "under". Det finns lite kringfolk som också väntar och gläder sig med denna lyckliga tilldragelse.

Vadå tilldragelse?

Jo våran fina Liza - Galottens Quadriceps och Dito -Quintinos Bandito väntar tillökning.

 C.I.B, DK UCH, FIN UCH, SE UCH, SE V-11  Quintinos Bandito - Dito - 10

Fader: Galottens In Absurdum

Mor: Gleska Big Bertha

HD B

Index 88 (för dagen)

Testad: Juvinil ep, SD, korthår.

Ögonlyst 7ggr UA senast 171026

BPH testad = känd mental status.

Uppfödare Liza Peters/kennel Quintinos, ägare Sussie Signell

Galottens Quadriceps - Liza - 2014
Fader: SE50610/2012 Rozebottel's Billionaire
Moder: S50247/2009 Galottens Nonus

HD B
Index 102 (för dagen)
6 avkommor, alla röntgade HD fria. 4 A & 2 B.
Testad Juvinil EP, SD, Korthår.
Ögonlyst 2 ggr UA, senast 180322
BPH testad = känd mental status.

 

Valparna beräknas födas mitten av augusti.

Inavelsgrad 1,6.

HD intex 95 (för dagen) Varför skriver jag för dagen?  Index är en färskvara och ändras med resultaten på hundarna som finns i stamtavlan. ex 1 nyregisterad A höft påverkar positivt, liksom en nyregisterad D höft påverkar negativt. Många andra parametrar som påverkar indextalet. Är du nyfiken på Index kan du läsa mer på https://www.skk.se/sv/uppfodning/halsa/halsoprogram/index-for-hd-och-ed/

Vi förväntar oss att valparna kommer att bli ljusa, men det bestämmer naturen, så det får vi se.

En bra hund har ingen färg ;)

 

Om du eller har du någon vän som letar Lagotto, är ni välkomna med en signal till oss.

0709 558162 eller via mail birgitta@enhand.se

OBS endast valpköpare som tycker det är viktigt med HD röntgen, göre sig besvär. Lessen att behöva skriva något så självklart. HD röntgar hunden vid 1 års ålder, gör man för att få veta att unghunden mår bra i sina höfter och haft en gynnsam valputveckling. Skulle det Gud förbjude vara så att hunden har en sämre höft finns träning och lite extra man kan hjälpa den med. Jag finns alltid här och hjälper de valpköpare som röntgar sina hundar.

Vem jag är kan du läsa på enhand.se. Välkommen in på hemsidan.

 

Jag kommer att blogga om dräktigheten och vad som händer och hur fostren utvecklas. Vill du följa oss på resan är du välkommen.

Är du " bara " intresserad av valpresan kan du söka på valpar i sökrutan i högra kolumnen på sidan.

Du kan också prenumerera på mina inlägg och då lägger du in din mail i rutan för det.

 

Jag är så glad om du vill dela denna sidan till dina vänner.

//Birgitta

 

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv