Valpresa 2022- 3

by Birgitta30. januari 2022 06:00

Dygn 39 och Iso har plötsligt gått upp 1,5 kg i vikt. Vilket innebär att hon den sista perioden ökat ca 125 gr/dygn. Fortfarande inget som skvallrar om hur många som gömmer sig i magen, men förhoppningsvis mer än 2 för annars är det stora filurer. Konstigt att något som går så fort kan gå så långsamt.

V 7 ( dygn 43-49) är en vecka då det händer en massa med fostren. Det är också den veckan tik och foster är som känsligast för yttre påverkan.

Idag är idag Iso i dygn 43,  och har idag gått upp ca 2 kg.

Efter dygn 45 händer mycket med fostret. Nu börjar pälsen utvecklas på fostren. Man kan till och med förstå vilken färg valpen kommer att få. Färgcellen, som sitter sig som en liten "ampull" i nacken på fostret har nu börjat färga ut över kroppen. I den lilla cellen ligger all färg som skall fördelas ut över kroppen. Den hinner ibland inte färga ut innan valpen kommer till världen, utan fortsätter så länge den behöver för att bli klar. Dvs det är därför man ibland ser valpar med vita fötter och med en strimma vitt från bröstbenet och under hela magen när dom föds, men när valpen sedan blivit lite äldre är den homogent färgad. Dvs.. den har hunnit färga in. Om tassen förblir vit, räckte inte färgen till det. Enkelt förklarat.

Vid 45:e dygnet kan valpen se ut såhär i sin förbening. Dygn 48 är skelettet så mineraliserat att hela valpen kan gå att se på röntgen. I slutet på denna veckan vidarutvecklas mineraliseringen av valpens bäckenområde och den nedre delen av ryggraden.

5. Tandlossning – Evidensia

Denna veckan förkalkas också premolarena = de tänder som sitter i mitten av käkarna bakom den stora "huggtanden"

Tassarna och trampdynorna är nu färdiga, och fostret ser ut som den färdiga valpen. Men kan inte klara sig utanför livmodern. Nu är det bara storleken och finliret kvar som under följande dagar utvecklas. Finliret är ex lungorna som blir sist klara samt deras förmågan att koppla om till syre andning. Under fostertiden andas lungorna fostervatten. Det kan hänga på timmar om en valp skall kunna koppla om lungornas kapacitet och överleva när den föds. Men mer om det senare.

Man kan nu känna valparna i magen, är det 1 eller 2 valpar kan det ta lite längre tid. Det är väldigt svårt att låta bli och räkna, ibland är det 2 ibland är det fler.  Undecided  Är tiken överviktig är det svårt att känna dem. Iso är dock inte helt förtjust i att man håller handen stilla på magen, hon föredrar att man killar och klappar, då är det störtomöjligt att känna något. Så hon och jag är inte alltid överens i frågan om magen. Med lite tur och bra ögon kan man nu ana fosterrörelser och tiken börjar så smått sätta ljuver och mjölk.

Mest spännande är att valparna nu känner när man klappar tiken på magen. Hudens känselreceptorer är redan välutvecklade och uppkopplade till hjärnan. Så nu klappas det mycket på magen, jag vill ju att dom skall känna igen beröring. Redan vecka 7 lägger vi en liten grund till framtida kontakt med valparna. Spännande eller hur. Jag klappar Iso  mycket och ofta men efter V7 magklappas hon så mycket jag får.Wink Oftast blir min hand bortsparkad,  Iso vill ha kli på huvudet och gärna under hakan.

Om någon valp dör under denna perioden resorberas inte längre fostret, utan det kan i bästa fall, mumiefieras och kan födas som ett litet hårt skelett. Det kan också bli så att tiken föder fram det döda fostret och sedan fortsätter sin dräktighet helt utan komplikationer. Om ett foster dör under denna perioden kan detta leda till att hela kullen dör. V 7 är en kritisk period i dräktigheten. Denna veckan skall man vara lite försiktig med tiken. Undvika främmande hundmöte (inte utsätta för onödig smitta) ha en extra uppsikt vad hon petar i sig, undvika stressiga miljöer osv... Jag menar inte att hon skall lindas i bomull men lite extra omtanke skadar aldrig.

Valparna ligger nu gott omlindade i sin fosterblåsa med modekakan lindad som en gördel omkring dem. Det kan ligga tvillingfoster i samma säck och då blir det lite trångt, 2 om käket och 2 om utrymmet.

Valpen är nu riktig rörlig. I takt med att den växer minskar platsen att spralla runt på och mot slutet kan rörelsen nästan upphöra pg av utrymmet.

 

Nu ligger valparna tryckt i ett fint radband, bildat av de båda livmoder hornen. Allt eftersom valparna växer tynger "radbandet" ner och magen sjunker för att under sista delen dra sig bakåt. Ännu ligger knytten ganska fint upp mot ryggen på tiken. Iso är omföderska och ganska vältränad trots det ser man att hon tappat sin rygg lite och magen hänger  ( precis som på uppfödaren Wink )

Fostren är nu så stora att man börjar kalla dem för valpar. Men skulle dom födas nu finns det inte en enda chans att dom skulle klara sig.

Dygn 50. Då börjar fin behåringen komma, klorna är infärgade, hårda och färdigutvecklade. Huden börjar pigmenteras.

Nu är det snart dax att bädda valplådan, så Iso hinner acceptera den och boa in sig under de 14 sista dagarna. Vi använder även denna gången också en toppenbra valplåda, från valpladan.se varför ändra ett vinnande koncept. Denna veckan skall jag kika över "nödvändiga" saker som jag bör ha hemma och i ordning dagen D. Lite calcium & kaliumblandning,glidslem, märkband och några nya navelklämmor, för säkerhets skull, allt skall inhandlas från valpladan.se.

Jag tycker om att vara väl förberedd, och ha koll på att allt finns hemma, vilken veterinär som finns att tillgå på dagen D osv...

Nu är vi på den sista biten av dräktigheten. Iso är lite pipplig med maten, äter nu 3 mål om dagen och några små mellanmål slinker ner om hon får leta i trädgården efter maten. Tongue Out Tiden rusar iväg, nu väntar en spännande och förväntningsfull tid. Men också väldigt orolig tid. Dräktighet är ingen självklarhet. Mycket kan hända med tiken och med kommande valpar. Som uppfödare får man förbereda och ha en plan B på den kommande tiden.

Inget är som väntanstider. Nu gäller det att ta vara på dagarna fram till dagen D, lite pyssel framförallt egentid för det är en vara som det blir snålt om när valparna kommer.

Så alla därute ta dagen med ro unna er en eller flera goa dagar och hoppas inte ni blåst bort i stormen som rasade i natt.

Nu vågar vi inte ta emot fler förfrågningar om valp innan kullen är född och vi lagt ut att det kan ev finnas valp att tinga.

// Birgitta

Valpresa 2022 -2

by Birgitta23. januari 2022 06:00

Hej igen, gläder mig så till att du kikar in och vill följa vår valpresa 2022.

Ingen är gladare än jag för denna resa, så förväntansfull och så väntande. Inte "bara" för att jag önskar mig en, alldeles egen valp denna gången. Utan mest för att jag är så tacksam att jag fått låna en så fin och trevlig hane till min Iso och att en duktig hanhundsägare kände sådant förtroende för att låna ut honom till mig.

Kan vara en bild av hund och utomhus

Earls matte har uppdaterat sin hemsida med mer info så för er som är nyfikna gå gärna in och läs om honom. lagotto-potsdam.jimdofree.com

Nu vill jag som vanligt berätta lite vad som händer i magen på Iso.

Som jag nämnde i förra bloggen uppfattar jag det alltid som det ligger fler ägg i vänstra hornet än högra. Jag har ställt frågan till alla veterinärer jag varit hos med mina tikar, några säger dom upplever samma sak men kan inte förklara varför. Denna gången hade jag ett mycket intressant samtal med veterinär Anna Wendel på Prostens veterinärklinik. Vi spånade lite i varför det "kanske " är så. För även hos Iso såg vi fler ägg i vänstra hornet än i högra.

Öppna fotot

 Det kanske kan bero på lokaliseringen av hornen. Det högra ligger lite ovanför, mot ryggen, innan njuren och lite in under revbensbågen,  medans den vänstra ligger mer mot magen och lite ned mot buken.

 

Här kommer en liten förklaring på bilderna jag lade ut i onsdags

Bilderna är tagna på 31a dygnet efter 1a parningen. Man ser tydligt, på bild 1, 1st ägg som ligger i hornet. Hjärtat, som var stort och fint på alla foster, det vi såg, alla såg väldigt jämna och fina ut. Man räknar "aldrig" äggblåsorna. Men vi kunde inte låta bli att tjuvkika lite, men det vi såg behåller vi som en hemlighet.Sealed Brukar med glimten i ögat säga att det ofta blir dubbelt så många som man hittar. Undecided  Det kan hända mycket på resan. A - kan hundar resorbera sina foster ända fram till 5e dräktighetsveckan. En tik som ultraljudats med flera foster kan visa sig gå tom. B - kan det ligga foster och gömma sig, bakom levern, njurarna, bakom urinblåsan, och bakom sina kompisar.  Så hur många där gömmer sig får vi vackert vänta på i 4 veckor till.

Detta är vad du ser på bilden. Början till, kanske just din vän för 15 år framöver.

Kunde vi kika på fostret, dygn 36-38, skulle detta vara det vi ser.

Det händer mycket och snabbt varje dag. Därför är det av yttersta vikt att Iso, får den mat hon behöver. Från dygn 36 ca ökar jag maten till tiken,Iso har haft lite dålig aptit så jag har fått vara extra noga med vad hon petar i sig.  Redan i dygn 20 känning av illamående och vägrade mat. Hon tittar på mig som jag inget fattar när jag serverar henne mat, godis kan väl duga, eller husses mat går också bra, tyx hon vilja säga. Man brukar kunna se en påbyggnad av tikens mage vecka 5 ca. Iso är omföderska och kanske att man kan se påbyggnaden innan. Som ni kan se på bilderna från i onsdag så har hon "redan " byggt på sig en del.

Redan efter 17 dygn kunde man ana en viss förändring på henne, Från dygn 21 är det möjligt för en tränad hand att känna fosterblåsorna och om man vill räkna dem, men man skall vara försiktig och inte klämma, trycka hårt eller pressa. Fosterblåsorna låg som ett litet pärlhalsband utmed Isos mage, och var väldigt tydliga att känna, nästan så tydliga att jag inte litade på vad jag kände, denna gången. En nästan religiös upplevelse om man får och har möjligheten att känna detta. På 24 - 35 dygnet kommer den typiska flytningen som ger ett klart besked om att det finns foster i livmodern. Inget som indikerar hur många småttingar hon bär på. Hon har redan gått upp i vikt så det bordar gott. Jag väger mina tikar  varje vecka och har lite koll på hur deras kropp förändras.

Kennel Wästborders blogg - Dolly är dräktig! Följ fostrets utveckling!

Här kan man lite schematiskt se hur fostren, fram tills denna veckan utvecklat sig. Iso är idag i dygn 36. Har sagt det förr men kan inte nog upprepas. Hur fantastisk är inte naturen.

Idag är Iso i 36 dygnet och har gått upp ca 1 kg i vikt.

Tikarna får ett ökat behov av fett, proteiner, kalk, fosfor och vitaminer, under dräktigheten. Dom har ett något ökat behov av A vitamin och D vitamin. A vitamin skall man vara lite försiktig med att överdosera, då man i forskning sett att för mycket A-vitamin i v5, kan leda till gomspalt hos valparna då det påverkar gälbågarnas utveckling och förmåga att sluta sig. Dvs de bågar som bildar gomen.

Redan på dygn 33 sluts gälbågarna (3 gomstrukturerna) och gomen bildas.

Vid dygn 40 är revbenen bildade dock ej så mineraliserade att man kan se dem på röntgen. Det får man vänta med till dygn 48, men mer om det framöver.

Man skall absolut inte övergöda tikarna under dräktigheten. Mina tikar får C-vitamin, kalk och blodmjöl redan 1-2 månader innan parning, hur mycket beror lite på om dom är förstföderskor eller har valpat innan och vilket allmäntillstånd dom befinner sig i. Ger man  kroppen möjlig att vara fulladdad, så den inte behöver ta på sina reserver minskar risken för att foster och tik drabbas av viktiga vitaminförluster, samt att det ger valparna en bra möjlighet till en gynnsam skelettering. Det är nämligen inte helt självklart (vilket man trodde förr) att valparna får vad dem behöver i magen. Vissa individer släpper inte ifrån sig sina reserver lika lätt till fostren. Skeletteringen börjar om ca 7 dagar, i dygn 42.

Under hela Isos dräktighet håller jag henne så långt från främmande hundar jag kan och utsätter henne för så lite nya, stressande saker och baciller som det bara är möjligt. Det var helt underbart skönt när vi var och ULade henne, då man på kliniken tydligt sa att hon är dräktig så hon skall inte behöva träffa okända hundar, så kan du ställa dig ihär så vi får ta ut kunden innan dig. Sådant värmer i ett uppfödarhjärta. Eloge till den kliniken.

Senare tids forskning har förstärkt teorin om att, valparna påverkas mer av sin mammas stress nivåer än vi tror under fosterlivet. Det som påverkar fostret mest är stress och könshormoner som tiken utsöndrar under dräktigheten. Om den dräktiga tiken upplever stress reagerar hon med frisättning av stresshormonet kortisol. Kortisolet passerar genom moderkakan och in i fostren. Varje obehaglig händelse som drabbar tiken ger fostren en dusch av stresshormon. Det får till följd att valpens hjärna och organ förbereds på en viss stressnivå. När valpen föds är den redan förberedd på att reagera på ett visst sätt i en stressituation.
Prenatal stress kan ge långtgående konsekvenser, såsom att individen blir mindre undersökande och nyfiken som vuxen, får en sämre inlärningsförmåga, är aggressivare och/eller får ett förändrat sexuellt beteende. Dock skall man inte linda in tiken i "bubbelplast" lite vardags stress behöver både hon och hennes valpar. En teori jag rättat mig efter under alla år som uppfödare och som jag nu är extra glad att kunna läsa om i forskningsrapporter. Så slutsatsen är att jag fortsätter att vara en "besvärlig" tik ägare, tar aldrig med mina dräktiga tikar ut i stora världen under dräktigheten. Dels för stressen men också för att inte utsätta dem för onödig smitta. Jag vet att en del tycker jag varit (är) lite knepig i detta hänseende men det får stå för dem. Tongue Out Det är också av den anledningen jag undviker att röntga mina dräktiga tikar. Tänker att är det någonstans man kan hämta oönskade bakterier så är det på sjukhus och hos veterinärer. Jag lär nog få reda på hur många dom är i maggen tills slut ändå Wink Å väljer någon att ligga kvar får jag ta det då. Om jag ändå väljer att röntga är det för att jag känner oro för valpningen och vill veta lite bättre vad som komma skall. När det gäller Iso är inte sista ordet sagt ännu om röntgen.

 

Lite roligt är att man också konstaterat genom forskningen, att om man matar tiken med ex vanilj från 20e dräktighets dagen. Känner och föredrar valparna den smaken redan 23 timmar efter födseln. En gammal vetskap man lite har skrattat åt. Det sägs att tryffelletande Lagottotikar matas med tryffel under dräktigheten, i Italien. För att på så sätt förstärka valpens lust i framtida tryffelsök. Man skall inte förringa gammal beprövad kunskap.

Hoppas du får en fin frisk höstvecka. 3dje sprutan och mitt samhällsansvar är taget, nu hoppas jag vi slipper bli så sjuka när vi får denna otrevliga smitta.

Nu är vi några som är lika nyfikna som jag. Gott att ha bundsförvanter ;)

 

Är du nyfiken eller intresserad av en valp ur denna kombinationen är du välkommen med ett mail till birgitta@enhand.se.

Va rädda om dig därute, det finns bara en av dig det vet du väl...

//Birgitta

 

 

 

Valpresa 2022-1 Äntligen kan jag berätta.

by Birgitta18. januari 2022 12:00

Äntligen, äntligen.

Nu har Iso en hemlighet att berätta! Wink

Eller ....som jag väntat på att få berätta vem den snygga, trevliga och väldigt kärvänliga killen våran Iso "datade" i Berlin. Mest längtat efter att få berätta att det blev resultat! Nu väntar vi, jag och hans fina matte Ulrike på vad skall komma ut från denna lyckade date.

Hans namn är

MOON MYSTIQUE EARL
DCH (VDH)/ IntCH
German Winner ’18/
Poland Winner ‘18

Till vardags lyssnar han till namnet Earl.

Är en 47 cm hög och stilig kille. En riktig gentleman.

Han är född 2016 och bor som sagt vad i Berlin.

HD B

Index 96

ED 0/0

Ögon UA

Fri BFJE, Funiching, LSD, och Nad

Saxbett.

En härlig tät och krullig päls.

Han lever i Potsdam med sin människofamilj och tillsammans med sin fina son.

Är du nyfiken på honom finns det mer att läsa om honom och hans duktig matte på deras hemsida.

https://lagotto-potsdam.jimdofree.com/

Iso min Iso!

13/1- 2022 26 dygnet. Allting har pekat mot att Iso bär foster i magen, hon har blivit rundare (utan att ha gått upp så mycket i vikt) maten har vissa dagar stannat i halsen på henne och matlusten har inte riktigt varit där.

17/1 -22 30e dygnet. 4 dagar senare, har hon gått upp 500gr, trots matvägran. Tycker det är spännande att följa mina tikars viktkurva och se på bilderna vad som händer med dem. Mitt minne är dåligt så det finns inte en chans att jag skall komma ihåg hur det var förra gången Wink

Dygn 21 påvisade hon ljusa slemhinnor i munnen.

Hon sover, och sover och sover. Dygn 24 kunde man tydligt känna ett pärlband av ärtstora pärlor i hennes livmoderhorn. Som vanligt fler på vänster än höger sida.

Trots alla dessa tecken finns det fortfarande en påtaglig risk att det inte kommer valpar eller att det kanske kommer någon ensam rackare. Jag håller tummarna och fortsätter att fundera och kika efter tecken. Ångrar mig alltid, alltid när tikarna är i mitten av dräktigheten. Vad kan hända? Vad kommer att hända? Är jag förberedd?

Så om det inte sett ut så här på Ultraljudet hade jag blivit mycket mycket förvånad.

Får säga som veterinären, oj vad hon var dräktig!

Men vad det blir av det får vi se och vänta på i 4 1/2 veckor till.

Kullen är beräknad födas v7 - 2022 med leverans till påsk om allt går som det skall.

Kullen har en inavelsgrad på 0,0 i 4 led och 0,4 i 6 led.

HD index 105.

De valpar som röntgats efter Earl har fina resultat och Iso har i sin första kull lämnat HD fria valpar.

Iso har ett Index för dagen på 115 medelfel 9.

Någon säger att det skall komma någon, så jag står här och har koll.....

Väntar och hoppas att det nu skall finnas en ny familjemedlem (eller 2) i Isos mage för oss.

Om det blir som det pekar mot finns det plats för någon mer på min valplista.

Du är välkommen med ett mail om du tror att en valp ur denna kombinationen är något som du letat efter.

birgitta@enhand.se eller 0709 558162

// Birgitta

 

Utan att veta, men med en stor önskan.

by Birgitta1. januari 2022 20:45

Hej.

Nu kan jag inte hålla mig måste skriva lite om det jag önskar mig inför 2022.

Dvs att våran fina Iso är dräktig.

Om allt är som det skall är Iso idag 14 dagar gången, det är inget man kan se eller känna på henne ännu,  men ändå har det hänt en massa i hennes kropp om det nu är så att hon är med valpar.

Beskrivning saknas.

Man kan alltid gissa och tro att man ser. Ja hon är lite klarare i sina ögon lite större ögon, hon är varmare över ryggen, och och hon är lite tröttare och ligger gärna med husse i soffan. Men vem sjutton gör inte det på nyårsdagen Wink Kan vara så att det syns på henne,  också vara för att jag så gärna vill. Att tikar är trötta efter löp är mer en regel än ett undantag så det är för tidigt att tro något ännu

 

Nu går vi till det vi vet hänt och lite fakta.

Vi har varit hos en kalasfin kille för 14 dagar sedan, fått till 2 parningar med långa häng. Parningar som lät sig väntas på därför är jag helt övertygad om att det var rätt dag dom "datade".

Iso är nu inne i den 1a perioden man kallar zygot ( 2a-17 dygnet) den perioden då det ligger ett befruktat ägg i äggledaren och är påväg att vandra ner till hornen.

Om hon bär på ägg, så bestod dom av 4 celler i början av vecka 2 och 64 celler i slutet. Så idag kan man räkna med att embryot består av 64 celler eller lite fler. Dom har nu förflyttat sig ner till livmoderhornen och flyter omkring där för att vid 21 dygnet ungefär, fästa in i livmoderväggen och skaffa sig sin plats, då bildas fostervatten och moderkakan börjar växa till, ägget börjar bäddas in i sina fosterhinnor. Just det skedet kallas för Nidation. När detta sker kan man ibland se på tikens slemhinnor att dom blir blekare, lättast att se i munnen, tiken kan bli illamående och kan vilja rata maten eller äta långsammare. Det är inte heller helt ovanligt att tiken börja kissa inne och ha lite svårt att hålla sig under natten någon vecka. Min erfarenhet är att det brukar bli bättre vid 4-5 veckan.

Fosterutveckling

Varför kallas det horn? Jo hunden har inte som oss 1 livmoder utan den är uppdelad på 2 grenar. I dessa förgreningar vandrar ägget ner och lägger sig på kö för att växa till. Sen när det är dax att födas kommer valparna i tur och ordning ut i världen. Ibland från vartannat horn och ibland tömmer sig ett horn i taget. Men allt det kommer vi tillbaka till om och när Iso visat sig vara dräktig.

Nu kan vi bara hålla tummarna och önska.

Under tiden kan ni kika på en jätte fin film som jag njuter lika mycket av varje gång jag ser den.

https://www.youtube.com/watch?v=XaZW7bbmc9I

 

// Birgitta

 

 

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv