6 veckor och snart stora valpar.

by Birgitta26. maj 2017 11:14

Hej hopp.

Ja just hopp, för det är vad tiden tar stora, stora hopp.

Börjar redan känna av lite ångest för att släppa telningarna ifrån mig. Den 10/6 är dom resklara och skall nästan alla åka hem till sina egna familjer.

Insektskullen har verkligen haft möjlighet att leva upp till sina namn. Dom ligger ute i gräset och sover, busar och går på upptäcktsfärd. En och annan fjäril jagas och någon myra slukas i farten.

Nu är valparna mitt inne i präglingsperioden.

Sinnena är snart helt utvecklade. Under den kommande veckan utvecklas rädslorna. Då får valparna ett annat beteende. Blir dom rädda så springer dom från faran. För att lite senare vända tillbaka och undersöka. Nyfikenheten är fortfarande ett dominerande drag.

Nu leker dom dominanslekar och stundom kan det gå ganska så hett till i lådan. V 6 kommer också känslan för hur och varför kompisen biter mig. Nu blir valpen medveten om hur hårt leken tillåter att valpen biter sina kompisar och mig. Tiken (flocken) börjar nu att fostra valparna. De andra i flocken löser nu av och valpen tycker om att vara lite själv och få egentid.

Liza lämnar nu valparna mer och mer och talar tydligt om att hon tycker dom skall äta riktig mat och inte dia så mycket. Ibland måste man hitta ett eget sätt att rymma uppmärksamheten. Då är bordet enda lugna platsen.

Valparna äter nu mellan 3 och 4 mål riktig mat om dagen. Lite beroende på hur många gånger mamma och mormor ger dom di.

Det är fortfarande en njutning att få en egen stund med mamma eller mormor.

Igår fick dom smaka på en kycklingvinge och det var smaskens.

Nu kan man tydligt se hur valpen väljer att ligga själv en bit från flocken.

Tugga sönder och upptäcka saker är en stor arbetsuppgift som tas på största allvar.

Valpen sover största delen av dagen men vakentiden är intensiv. Valparna finner sig inte att "bara" stanna i valphagen utan har mycket bestämda åsikter om att dom vill vara ute i stora världen.

Den kommande veckan väntar kloklippning, klippning av pälsen och en massa ute tid i trädgården.  Vi kommer också att åka bil för första gången, får se vad dom tycker om det.  Brukar aldrig vara några bekymmer men visst är det en spännande dag för valpen.

Hoppas du får en fin helg och är rädd om dig och dina kära.

 

// Birgitta

5 veckor och klarar det mesta "själv"

by Birgitta19. maj 2017 11:13

Hej igen.

Nu har 1 vecka sprungit iväg igen och valparna har blivit 36 dygn. 4:e  veckan är en ganska stilla period i valpens liv. Det händer inte så mycket mer än att myiliniseríngen fortsätter och och magen förbereder sig på fast föda. V 5 börjar det lite mer spännande saker hända. Men det tar vi i nästa blogg.

Valparna växer. Äter nu 2 mål mat om dagen. Bestående av oxfärs med lite färskfoder, lite mjölkpulver (hund) passerade morötter och 1 äggula. Lite bekymmersamt är det att dom har 2 mammor som förser dem med mat, så varför äta mat man behöver tugga när man kan få sånt som rinner ner i halsen.

Från v 4 är valparna redo att äta endast fast föda. Men tiken brukar låta dem dia fram till 7:e veckan. När det är varmt ute är det skönt om tiken låter dem dia då och då för då vet jag att valpen får i sig vätska.

Valparna får egen vattenskål när dom är 4 veckor eller när jag ser att dom är så stabila att dom inte ramlar när dom försöker stå. Man får vara vaksam med vattenskålar och vingliga valpar. Så snart dom inser att det är vatten och att vatten är roligt så brukar golvet runt skålen vara likt en vattenpöl. Gräva i vatten är enklare än att gräva i jorden.

Socialiseringsutvecklingen jobbar på. Dom kampar med leksaker, dominansbeteende börjar utvecklas. Hanen börjar och får ta lite ansvar, det är hans jobb att sätta gränserna för flockens beteende. Hahah vet inte om Scattis är så duktig på det. Men han börjar visa intresse för sina telningar. Valparna känner nu igen sin flock och vissa av dem börjar utveckla sina rädslor. Det ser man genom att dom kan hoppa undan, pipa till om det kommer ett plötsligt ljud. Under denna tiden är det gynnsamt att dom blir presenterade för prasslande saker, mörka saker, mjuka saker osv... Nyfikenheten är ännu så länge starkare än rädslorna.

Inte alltid man väljer den skönaste sovplatsen. Men på stenen är nog ganska ok. Lite värme på magen, kanske.

Valparnas viktigaste sysselsättningar är att sova, sova, sova, sova och äta.

En valp sover ca 45% av dygnet,  det behöver den göra långt upp i åldern. När dom är 4 veckor somnar dom var och när som helst. Dom sover ännu gärna i en hög bland sina syskon.

När dom blir lite äldre får man vara noga med att "låta" dem sova. Ibland på dina fötter och ibland framför spisen eller varför inte på dina skor, som du just skulle stoppa fötterna i.  Så kära valpköpare samla på er tålamod och bered er på att livet innan och livet efter valp i huset är 2 olika liv.

Hoppas du hittade något roligt att läsa eller en bild som tilltalade dig.

Ha en fin vecka tills vi hörs igen.

Hjalle kullens enda kille sitter under under "korkeken" och luktar på livet utanför valphagen.

// Birgitta

Tiden går fort.

by Birgitta11. maj 2017 12:18

Hej och välkommen.

Nu har det rusat iväg drygt 1 vecka sen förra blogginlägget. Valparna utvecklas med en rasande fart. Dom små liven är idag 26 dagar. Jag kan nu tydligt  se att deras personligheter utvecklas.

Den som är ständigt lite förbannad, den som sitter och filosoferar, matvraket och den busiga. Tjejen som alltid ligger på rygg och sover. Kan nu ana vem som kommer att ta sig ur lådan först  Laughing Det finns en Alba i denna kullen också. Hon kommer att få ett lila halsband precis som sin storasyster. För er "nya" i familjen, kan jag berätta att den lilla lila tiken (Alba) klättrade ur alla hagar och över alla hinder, det gick inte att hålla henne inne. Hon kom in och hälsade på oss på natten fast jag tyckte jag stängt in dem så väl i hagen. Hon lärde sina syskon hur man gör för att rymma ut i stora världen..

Nu hör valparna, nu ser dom och klarar bajseriet alldeles på egen hand. Nu kissas det och bajsas lite där dom står. Men om några dagar börjar dom leta efter kiss ställe. När jag kommer fram till lådan kommer dom alla och söker kontakt. Nu springer dom, om än ganska så vingligt. Dygn 24 är bakbenen så utvecklade att dom kan stå ordentligt på dem.

Nu är dom nyfikna på vad som finns på andra sidan lådkanten.

Nu är dom inne i vad som kallas socialiseringsperioden.

En tid då sinnesorganen mognar och det sociala beteendet växer. Valparna har nu kontakt med varandra genom att slicka och söka kroppskontakt. V 4 är rösten utvecklad och valpen kan skälla, gnälla och morra.

Nu väntar en period när valpen lär sig att den är en hund. Den lär sig flockens regler och dom blir medvetna om andra levande varelser.

När den är 4 veckor börjar intresset för att leka med syskonen. Genom leken tränar dom sina muskler och lär sig det socialaspelet.

Mellan v 3-5 söker valpen kontakt med alla levande varelser som dom får en chans att bekanta sig med. Vecka 5-6 avtar valpens intresse för andra levande varelser det är då den utvecklar sina rädslor.

Liza passar fortfarande sina valpar och går dit och matar men inte så ofta och nu väljer hon att stå upp och dia. Ett tydligt tecken på att nu är valparna klara för fast föda.

Idag har dom fått smaka på vuxenmat dvs. oxfärs med lite äggula. Från och med nu börjar valparnas tunga ändra sig. Valpar har smaklökar (marginal papillae) längst fram på tungan som "bara" finns där medans dom diar. Den dagen dom börjar äta fast föda återbildas dem. Deras enda funktion är att hjälpa tungan att hitta tikens tutte och omsluta den så att dom får i sig mjölken och inte spiller den viktiga mjölken. Naturen är fantastisk.

Vi har flyttat valplådan ut i köket och givit valparna lite större utrymme att röra sig på.

Nu skall jag slänga mig på köksgolvet och låta mig pussas av valpgänget. Bäst att passa på innan dom vassa gaddarna tittar fram. Wink

Hörs snart igen. Tills dess sitter jag här och filosoferar.Innocent

Tack för att du tog dig tid att läsa om oss. Kiss

// Birgitta

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv