Veckorna går fort.

by Birgitta27. mars 2017 15:05

One Hands Kennel.

Hej hopp i galopp.

Jätte roligt att du är här igen och läser om vår valpresa.

Nu går dräktigheten in i v8, dygn 50-57. Dessa veckor ökar tikens magomfång och valparna växer på sig snabbt.

Liza ligger ofta med hela magen i golvet så jag förstår att hon känner sig tung och varm.

Nu är Liza nyklippt och fin. Klorna korta och fina allt för att valparna skall ha en fin mamma som tar hand om dem. Utan en massa hår på magen kan valparna lätt hitta till mjölkbaren. Klippa och fixa till tiken gör jag i god tid innan valparna beräknas, allt för att störa tiken så lite som möjligt veckan innan valparna kommer. Klipper och slipar klorna gör jag också nu, för att inte riskera att tiken har vassa klor och river valparna ifall hon råkar trampa på dem.

Så här ser valpen ut när den är 55 dygn.

I Lizas mage ligger det nu små "körvar" som är lätta att känna på utsidan. Skrattade gott igår kväll då en av dem övade att springa. Jisses så han/hon vevade på med sina små ben. Mjölken har nu börjat rinna till och juvret börjar bli större. Hon nu har ökat 2,1 kg i vikt.

Nu kan man också höra valpenshjärta slå om man lägger huvudet på tikens mage. Ett valphjärta slår ca 200 slag/minut i en ojämn rytm, hörs som ett tickande. Skulle vara spännande att veta om killar och tjejer precis som oss människor har olika hjärtslag när vi ligger i magen.  Går ju inte att kolla tyvärr. Det är nog tur för då hade jag nog nördat in på det med. Sealed

Idag skall valplåda inköpas från www.valplådan.se och ställas ordning så Liza kan boa in sig och känna sig bekväm.

Jag skall också plocka fram och se över alla "bra och ha" saker som en valpmorska kan behöva. 

One Hands Iso, nyklippt och fin. En alltid lika nöjd och försynt tjej som finns nära och missar inget.

Stockholmsbönan Alba eller One Hands Contrast som hon heter i stamtavlan.

Vi haft den stora lyckan att få rå om henne, när hennes familjs är på semester. Det är så roligt att träffa och verkligen lära känna, valparna igen. När dom vuxit till sig lite. Det är då jag får ett litet, om än viktigt kvitto, på om temperamentet blivit som jag hoppades på. Alba är väldigt lik sin far, Scattis, utseendemässigt, hon har hans nyfikenhet, framåtanda och alltid lika snäll mot andra hundar. Hon är väldigt lik sin mamma, Pia-Lotta, i det att hon frågar hela tiden och finns runt dig utan att du märker av henne. Med andra ord en väldigt rar liten tös som är väl förvaltad av sin fina familj. 

Vi gör som Liza vi sätter oss i solen och väntar.Cool

Något knepigt är det. Väntan är lång, men tiden går fort. Undecided

Till alla oss som väntar. Vi väntar på något gott och då kan vi inte vänta för länge.

Du glömmer väl inte att scrolla ned så du får ta del av resans tidigare "hållplatser" Där kan du också läsa mer om föräldrarna och vem jag är.

// Birgitta.

v 7

by Birgitta25. mars 2017 10:13

Hej igen! Ibland haglar uppdateringarna tätt. Tiden rasar iväg. Jag har lite svårt att hinna med i svängarna.

Liza går nu in i vecka 7, dygn 42-49. Nu händer det spännande saker i hennes mage.

Man kan tydligt se och känna valparnas rörelser, om det inte "bara" ligger 1 eller 2 valpar i magen. Då ligger de lite mer inbäddade och kan vara svåra att känna. Men hos Liza känner jag dem tydligt, i synnerhet på morgonen när hon kommer för att få morgonfjäsket. Då är det full fart på telningarna i magen.

Liza har nu ökat 1.6 kg i vikt och har nu antagit en lite rultande gång. Wink

Under denna veckan börjar pälsen växa ut. Man kan se vilken färg valparna kommer att få. Tassarna och trampdynorna är nu färdigutvecklade. Fostret ser nu ut som en valp.

Mest spännande är att valparna nu känner när man klappar tiken på magen. Hudens känselreceptorer är redan välutvecklade och uppkopplade till hjärnan. Så nu klappas det mycket på magen, jag vill ju att dom skall känna igen beröring. Redan vecka 7 lägger vi en liten grund till framtida kontakt med valparna. Spännande eller hur.Kiss

Dygn 48 är skelettet så miniraliserat och utvecklat att hela valpen går att se på röntgen.

Om någon valp dör under denna perioden resorberas inte längre fostret, utan det kan i bästa fall, mumiefieras och kan födas som ett litet hårt skelett. Om ett foster dör under denna perioden kan detta leda till att hela kullen dör. V 7 är en kritisk period i dräktigheten.

Liza och Scattis fördriver sina dagar, med att vara en flock och undersöka dagen och vad den har att erbjuda. Idag möter dom dagen i solen.

Mormor Pia-Lotta börjar morgonen med en stund i solen sittande på gården med full koll på vem som kommer och går.

Syrran Iso är lyckligt ovetande om att idag är dagen för besök hos frissan.

Likaså för pappa Scattis. Har man en Lagotto får man vara beredd på att lägga tid på pälsvård. Detta är ingen ras som man "bara" har,utan det kräver en hel del jobb att hålla dem tovfria och fina i sina pälsar. Iso skall idag rakas ned, hon skall vila från utställningar och hennes päls behöver få växa ut från grunden. Nu har hon vuxit ur sin valppäls och den nya fina pälsen skall få en möjlighet att komma krullig och fin.

Pappa Scattis skall tovas ur, badas och grovklippas, för honom väntar en del vänstervarvande i vår och sommar.

Så även om våren knackar på dörren får man stå inne och göra det som skall göras. En fördel är att idag får småfåglarna mjukt hår att bädda med, så fågelungarna kan mysa i mjuk lagottopäls.

.

Jag skall försöka få tid att ta ut "Pärlan" på första vårturen. Laughing

 Idag har våren kommit till Okome.

Vi ses snabbare än du anar, tiden rusar iväg och snart har vi påsk vi är många som längtar till den helgen Wink

 

Vill du läsa mer så scrolla dig neråt i mina inlägg. Där hittar du också kontaktuppgifter till mig.

Tack för att du tar dig tid och besöker min dagbok, hoppas du tycker det är lite roligt och intressant.

Önskar er alla en fin och vilsam helg!

// Birgitta

Valpresan.

by Birgitta20. mars 2017 11:14

Hej, igen jag är glad att du kikat in och vill läsa lite om vår valpresa.

 Jag har känt den första rörelsen av några små liv. Man kan nu se hur valparna ligger i hornen, när Liza som hon ofta gör, ligger på rygg med magen i vädret. Hon är en HUNGRIG blivande mor.

I slutet av dygn 40 bildas dom små klorna. Nu är fostret som mer och mer är lik en valp och är nu stor som en biljardboll.

Nu har ögonlocken och öronen växt så mycket att dom täcker ögon och öronhålorna. Nu börjar de yttre könsorganen ta form, bilda han och hon organ. Tarmsystemet har nu lämnat navelsträngen och ligger på sin plats i buken. Morrhåren börjar växa ut.

Nu börjar en period, dygn 40-63, där fostret växer 75% av sin storlek.

Om 2 dagar (dygn 42) har skelettet förkalkat sig så mycket, att man kan röntga och se hur många valpar som finns i magen. Det kommer jag INTE att göra med Liza, jag har rätt bra koll på antalet ändå  ;) För er som tänker att jag svamlar när jag säger att jag "känt" Vill jag berätta att jag under min utbildning, lärt mig känna av flöden, rörelser och förändringar i kroppen. Mina hundar är mina provklienter, så dem har jag känt och klämt på så mycket att jag känner minsta förändring. Återstår och se om jag känt rätt!

Mamma Liza, behöver mer och mer mat. Men får mindre och mindre plats för maten så nu börjar ett par veckor med mat flera gånger om dagen. Det blir hon glad för, hon som är så hungrig. Nu får hon bra och näringsrik mat, jag skämmer bort henne med det bästa.

Nu börjar tiken bli rund om magen och bred över ryggen. Valparna ligger upp mot ryggen.Det första man ser är att midjan försvinner och ryggen blir bred. Tiken ändrar sin gång, ser nästan lite stelbent ut när hon går. För mig som är "en nörd" av stora mått, är detta med rörelsen så spännande. Eftersom där ligger några valpar börjar magen också anta en rund form.

Liza är rakad på magen efter dom ultraljudade henne, om du undrar varför hon ser så "naken" ut på magen.

 

Vill du vara säker på att inte missa någon uppdatering så prenumerera på mina inlägg. Det gör du uppe på höger sida.

Är du seriös intresserad av någon valp. Villig att HD röntga och BHA din hund när den är 1 år är du välkommen att ringa mig. OBS jag har inte tid att bara "snacka" hund.

Ring: 0709 55 81 62 eller 0346 77 42 44 eller birgitta@enhand.se

Du kan också klicka på kommentarer längst ned till vänster, och där skriva några ord. Det gläder mig alltid att höra ett ord eller två från er som läser min blogg.

 

// Birgitta

Dagarna rusar iväg.

by Birgitta19. mars 2017 14:05

Hej igen, kul att du är här!

Dagarna rusar iväg nu är Liza redan på 36e dygnet. Magen har nu börjat runda till sig och jag ser tydligt att hon är en dräktig tik. Hon har ökat 1 kg i vikt. Nu får lite mer mat fördelat på 3 ggr om dagen.Hon får också lite extra kalk (benmjöl)och lite C-vitamin i sin mat. Allt för att hon skall kunna förbereda sig för den kommande valpningen och det ökade kalkbehovet som mjölken kräver. Även för att valparna skall få en så gynnsam utveckling, som möjligt och som jag som uppfödare kan bidra till.

Detta är vad du ser på ultraljudsbilden.

Nu har fosterblåsorna, som nu är mellan 2-3 cm stora, lagt sig tillrätta i hornen.

Hundar har inte som vi en livmoder, utan dom har 2 horn, där fostret ligger fint och växer till.

Man kan dag mellan 22-28 urskilja vad som är fram och bak på fostret. Man kan också väl utskilja fram och bakben. Men fostret är så litet innan dag 27, så man kan inte se det på ultraljud. Först mellan dag 27-30 är det möjligt att urskilja om det ligger några valpar i magen. Det är också väldig svårt, om inte nästan omöjligt att räkna hur många där ligger.

Dygn 29 - 35 händer det en hel del. Foster från en hund av Lagottostorlek är nu ca 19 mm stort och har hittat sin plats i hornet. Nu kan man tydligt se ögats konturer, ögat, ögonfransar och ögonlocken utvecklas. Dom små tassarna håller på att ta sin form. Tårna delar på sig och skelettet har börjat mineralisera sig. Öron lappen börjar ta sin form. Tillväxten och vikten på fostret tar nu fart.

Dessa dagarna är det mest känsliga perioden, och det är viktigt att tiken får lugn och ro och inte utsätts för onödig stress under denna perioden. En stressad tik eller en tik som utsätts för trauma kan lätt resorbera (tillbakabilda) ett eller i värsta fall alla foster.

Just idag på dygn 36 ser fostret ut såhär.

Om man ultraljudar dygn 38 dvs... om 2 dagar. Ser det ut så här. Du kan på teckningen se vad det är du ser på plåten.

Jag känner mig så lycklig och ödmjuk inför det som just nu händer i magen på min fina lilla Liza. Väntar spänt på att kunna höra och känna valparnas rörelser.

Måste väl passa på att berätta att 2 av flickorna, var i Malmö på utställning igår.

Båda slutade med exelent med fin kritik. Gladast blev jag över att båda fick trevligt temperament i kritiken.

Iso

Alba

Tack Mia och Agneta för att ni visar Alba.

Ser fram emot att få rå om henne i 3 veckor framöver.

 

Vill du vara säker på att inte missa någon uppdatering så prenumerera på mina inlägg. Det gör du uppe på höger sida.

Vill du kontakta mig:

birgitta@enhand.se eller 0709 55 81 62 eller 0346 77 42 44

Du kan också klicka på kommentarer längst ned till vänster, och där skriva några ord. Det gläder mig alltid att höra ett ord eller två från er som läser min blogg.

Kanske håller du inte med eller kanske gillar du vad du läser.

 

Birgitta

 

Jihia nu är vi glada.

by Birgitta15. mars 2017 16:40

 

Kennel One Hands.

Den lilla familje-kenneln som sätter hundarnas hälsa och mentalitet i första rummet.

Kenneln följer rasklubben & SKKs avelsrekommendationer.

SLRKs http://lagottoklubben.se/avel-halsa/avelsrekommendationer/

SKKs . https://www.skk.se/sv/uppfodning/regler-policys-och-lagar/

Jag kan nu med säkerhet, säga att vi till påsk, blir fler i familjen One Hand.

Liza och Scattis väntar tillökning.

Dessa små blåsorna förväntas bli bruna krulliga Lagottovalpar.

Hur tror jag mig veta att dom blir bruna? Jo Scattis är homozygot, (såvitt jag kan förstå och kan läsa mig till i hans stamtavla) dvs han bär bara på anlaget för en färg och det är brunt. Liza bär på 2 färganlag. Båda föräldrarna behöver bära på 2 olika färganlag för att valparna skall kunna få olika färger. Men vem vet denna kullen kanske bevisar motsatsen. Genetik är spännande. Vilken tur att en bra hund inte har en speciell färg.  Alla Scattis valpar är helbruna.

SE29798/2013
DK UCH SE UCH

Yllegårdens Cla-Coc Scatto"SCATTIS"

HD A

Scattis är testad fri Storage disease

Juvenil epilepsi fri efter sina föräldrar.

Korthår testad fri.

Ögonlyst UA

BPH testad med gott resultat.

Scattis följer rasstandarden för hanar, både när det gäller höjd och vikt.

Scattis är en go glad och lättsam kille. Han har en tät krullig päls och ett härligt temperament.

Han är alltid vänlig i alla lägen, både mot människor och andra hundar.

Alla hans valpar som röntgats är HD fria. Alla valpar utom 3 är röntgade.

 S32877/2009
RLD A RLD F RLD N SE UCH SE VCH

Mattisbackens Claudius
S28641/2003
DK UCH FI UCH RLD N SE UCH SE VCH
Scheffelfältets Paggio-Totti
S57605/2002
Toldo
S13915/2001
LU CH

Scheffelfältets Principessaperfetta
S49483/2006
C.I.B. KBH V-08 NO V-08 NORD UCH NORD V-08

Kråkslottets Pelago
S30522/2000
Téte Noir Zonzo
S46608/2002
Barista's Vienna
S43256/2005
Yllegårdens Com-To Coccinella
S40803/2002
DK UCH EE CH INT UCH NO V-03 NORD UCH SE V-03

Bonebreakers Compagnone
S56533/2001
Giove
S28577/99
DK UCH FI V-01 NORD UCH NORD V-01 SE V-00 SE V-02

Cobby's Cirena
S36747/98
NO UCH

Scheffelfältets Ariela Accurata
SHSBA4445
Billo

S40896/97

Erika

 

46118/2014
Galottens Quadriceps"LIZA"

HD B

OC 0

Utställd med VG, med fin kritik.

Liza kommer ur en kull med 100% Hd fria valpar.

Hennes mamma, Galottens Nonus, har lämnat 100% HD fritt, av sina röntgade valpar. 1 oröntgad, röntgentid beställd.

Liza är testad för Juvenil epilepsi, Storage diseage och korthår.

Ögonlyst UA

BPH testad med jätte fint resultat.

Liza följer rasstandarden för tikar både när det gäller höjd och vikt.

Liza är en extremt glad, lättlärd och vänlig hund. Hon älskar att vara nära och vara med.

Liza har en fin krullig och lättskött päls.

 SE50610/2012
DK UCH SE UCH

Rozebottel's Billionaire
LIR10/166256
Rudi
LOI06/108727
Tony Dei Colli Irpibi
LOI08/72619
Kelly
NHSBBIJ22788038
NL CH

Rozebottel's Grappa
NHSBBIJL2707304
DK UCH EUW-09 IE SHCH NL CH

Dario Di Casa Cleo
NHSB2741951
BE CH NL CH

Mintaka
S50247/2009
Galottens Nonus
DK22496/2004
Lapinlumon Crista
llo
DK07616/2000
DK UCH SE U(U)CH

Cry Out Italianstyle
LOI01/58886
IT CH PL CH

Matisse
S29059/2003
NO UCH SE UCH
Sweeping Viva Galottiva
N13240/99
DK UCH LU CH NO UCH SE UCH

Toshiko's Esemplare Migliore

S41746/2001
SE UCH

Scheffelfältets Zinnia Delle Fornie

 Inavelsgrad på 0.2%

Valparna beräknas, födas till påsk och blir leveransklara i början av Juni. Båda föräldrarna, Liza och Scattis, mormor,Galottens Nonus (Pia-Lotta)och en halvsyster, One Hands Iso (Iso) finns att träffa i familjen.

 Kanske är det just din nya familjemedlem du ser på bilden?

Funderar du på Lagotto? Läs gärna rasfoldern, så du kan ställa många bra frågor när du ringer uppfödare. http://lagottoklubben.se/wp-content/uploads/2014/10/SLRK-rasfolder-low.pdf

Längtar du efter en Lagotto och är beredd på att HD-röntga och BPH testa din hund? Är du seriös i ditt köp av hund. (Bara snacka hund är jag inte intresserad av)

Då är du välkommen att maila eller ringa mig.

birgitta@enhand.se

tel: 0346 77 42 44 eller 070 955 81 62

Du är också välkommen in på min hemsida www.enhand.se, där kan du läsa lite mer om vem jag är och vad jag sysslar med.

 

Oavsett, är du välkommen att följa våran valpresa här på bloggen. Jag hoppas att det skall bli en rolig resa, men det vet man aldrig, det kan hända mycket på denna resan. För mig känns det alltid både roligt och oroligt när min tik väntar valpar. Jag är väldigt medveten om att det inte "bara" är att ta valpar på sin tik.

 

Birgitta

Ps Du vet väl att du kan prenumerera på mina inlägg. Då får du dem direkt när jag skrivit och lagt in dem. Lägg in din mailadress och klicka ja, på länken på högersida lite högre upp på sidan. DS

Liten uppdatering.

by Birgitta6. mars 2017 12:31

Nu är det dax att berätta lite vad jag gör.

Bloggen har under en lång tid fått lida för att jag har "rätt" mycket annat för mig.

Det primära just nu är att jag har ett jobb, på Djurkompaniet, jag älskar och som tar en stor del av min vardag i anspråk. Jag reser en del och är på så sätt en hel del hemifrån.

Jag  nyfiken , det har du säker förstått om du följt min blog. Min nyfikenhet har fått mig att plugga anatomi. En utbildning som om allt går som tänkt, skall leda till att jag blir utbildad KS-terapeut på hund  &  häst. Min inriktning kommer att ligga mestadels på hund.

Utbildningen är 1½ år lång och består av flera seminarier och praktiska träffar. Vi jobbar med både häst, hund och med varandra.

Hästarna och hundarna är så tydliga, berättar så klart var och hur dom vill ha det. Var någonstans i kroppen dom behöver hjälp.

KS-terapi vad är det?

Kranialsakralterapi är en mild behandlingsform som hjälper kroppen, på djupet, hitta friskhet och hälsa. En otroligt komplext behandlingsform, samtidigt så självklar. Kroppen får vad den behöver och ber om, med lätt och behandlande kontakt från terapeuten finner kroppen vägen till hälsa, återhämtning och vitalitet.

I alla kroppar finns flöden. Utöver blodflöde och lymflöde finns också ett fint flöde som försörjer den fina bindhinnan (fascian) med vätska och smidighet. Fascian är kroppens största organ, och den ombinder allt i kroppen, från minsta kärl till största benet. Ett flöde som måste fungera för att vi skall kunna röra vår kroppar i mjuka rörelser. Stelnar facsian till någonstans i kroppen kan de ge effekter och symtom på helt andra ställen i kroppen. Som terapeut lär jag mig att känna och behandla, detta flöde. Vilket innebär att under denna fantastiska utbildning, pluggar jag ligament, facsia, skelett, muskler och nerver samt vad kranialnerverna har för uppgifter i kroppen. Spännande men svårt. Mycket att läsa och lära in. Jag märker tydligt att jag inte har en 20-årings hjärna längre. Jag tycker jag har koll men sen vet jag inte vad jag har koll på.Mina kursare skrattar åt mig när jag säger att jag vet men kommer inte ihåg just nu. Men så är det. Att få fram kunskap ur hjärnans bokhylla,är inte det enklaste när jag inte vet var jag ställde boken.

I juni är jag förhoppningsvis klar, om jag klarar tenta och praktiskt prov. Efter det (kanske) en ny 2-årig utbildning väntar, skall bara bestämma mig om jag klarar att gå en utbildning som hålls på engelska. Men skam den som ger sig. Man skall inte lägga näsan i vädret, nyfiken. Det värsta är att ju mer jag läser och fördjupar mig desto nyfiknare blir jag. Jag kommer inte framåt i pluggandet, för det dyker hela tiden upp nya saker jag "måste" ta reda på.

Mina hundar har fått utstå många praktiktimmar och tålmodigt talat om för mig vad som är ok och inte ok för deras kroppar just idag.

Vad gjorde jag utan dessa fina kompisar.

Här sitter vi och tittar i kristallkulan. Kanske, kanske kan vi se vad framtiden har för oss. 

Mmm vi får väl se vad som komma skall Sealed

 

Hoppas du får en fin helg och att solen lyser på dig.

Själv blir det en helg i anatominstecken. Hoppas kunna sitta en stund i växthuset och läsa, om solen visar sig.

Nu längtar jag till våren och kanske lite extra till påsk. Wink

// Birgitta

 

Skall försöka få lite mer tid för bloggen också i vår men kan inget lova.

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv