v 7

by Birgitta25. mars 2017 10:13

Hej igen! Ibland haglar uppdateringarna tätt. Tiden rasar iväg. Jag har lite svårt att hinna med i svängarna.

Liza går nu in i vecka 7, dygn 42-49. Nu händer det spännande saker i hennes mage.

Man kan tydligt se och känna valparnas rörelser, om det inte "bara" ligger 1 eller 2 valpar i magen. Då ligger de lite mer inbäddade och kan vara svåra att känna. Men hos Liza känner jag dem tydligt, i synnerhet på morgonen när hon kommer för att få morgonfjäsket. Då är det full fart på telningarna i magen.

Liza har nu ökat 1.6 kg i vikt och har nu antagit en lite rultande gång. Wink

Under denna veckan börjar pälsen växa ut. Man kan se vilken färg valparna kommer att få. Tassarna och trampdynorna är nu färdigutvecklade. Fostret ser nu ut som en valp.

Mest spännande är att valparna nu känner när man klappar tiken på magen. Hudens känselreceptorer är redan välutvecklade och uppkopplade till hjärnan. Så nu klappas det mycket på magen, jag vill ju att dom skall känna igen beröring. Redan vecka 7 lägger vi en liten grund till framtida kontakt med valparna. Spännande eller hur.Kiss

Dygn 48 är skelettet så miniraliserat och utvecklat att hela valpen går att se på röntgen.

Om någon valp dör under denna perioden resorberas inte längre fostret, utan det kan i bästa fall, mumiefieras och kan födas som ett litet hårt skelett. Om ett foster dör under denna perioden kan detta leda till att hela kullen dör. V 7 är en kritisk period i dräktigheten.

Liza och Scattis fördriver sina dagar, med att vara en flock och undersöka dagen och vad den har att erbjuda. Idag möter dom dagen i solen.

Mormor Pia-Lotta börjar morgonen med en stund i solen sittande på gården med full koll på vem som kommer och går.

Syrran Iso är lyckligt ovetande om att idag är dagen för besök hos frissan.

Likaså för pappa Scattis. Har man en Lagotto får man vara beredd på att lägga tid på pälsvård. Detta är ingen ras som man "bara" har,utan det kräver en hel del jobb att hålla dem tovfria och fina i sina pälsar. Iso skall idag rakas ned, hon skall vila från utställningar och hennes päls behöver få växa ut från grunden. Nu har hon vuxit ur sin valppäls och den nya fina pälsen skall få en möjlighet att komma krullig och fin.

Pappa Scattis skall tovas ur, badas och grovklippas, för honom väntar en del vänstervarvande i vår och sommar.

Så även om våren knackar på dörren får man stå inne och göra det som skall göras. En fördel är att idag får småfåglarna mjukt hår att bädda med, så fågelungarna kan mysa i mjuk lagottopäls.

.

Jag skall försöka få tid att ta ut "Pärlan" på första vårturen. Laughing

 Idag har våren kommit till Okome.

Vi ses snabbare än du anar, tiden rusar iväg och snart har vi påsk vi är många som längtar till den helgen Wink

 

Vill du läsa mer så scrolla dig neråt i mina inlägg. Där hittar du också kontaktuppgifter till mig.

Tack för att du tar dig tid och besöker min dagbok, hoppas du tycker det är lite roligt och intressant.

Önskar er alla en fin och vilsam helg!

// Birgitta

Lägg till kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Live överblick
Loading

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv