Valparnas första 4 dygn

by Birgitta19. april 2017 10:40

Nu är dom 4 dygn. Kiss

Allt flyter på över förväntan i valplådan. Flocken accepterar att vi har små "knytt" i vardagsrummet och kikar i lådan när dom går förbi. Scattis sköter sig som en hane skall. Han skiter i dom. Pappa skall inte komma in i familjen förrän valparna är ca 5 veckor, då är hans uppgift att hjälpa till med livsträningen och jakten.

"Våra" valpar växer och frodas. Undrar jag vad Liza har i spenarna. Dom är tjocka och duktiga och flera av dem har ökat 2/3 av sin födelsevikt redan. Navelsträngarna har torkat och läkt så fint. Mamma Liza vågar nu lämna boet korta stunder för att gå ut och skälla lite på "inkräktare" på tomten. Hon öppnar dörren och går ut själv så det är inget vi behöver passa. Hmm bra med hundar som lär saker själva, eller?

Gottar ner mig lite mer i vad som sker med valpen dessa dagar.

När valpen föds är varken hjärna eller nervcellerna utvecklade. Allt detta sker de första 7 veckorna i valpens liv. Hjärnan växer så det knakar fram till och med 7 veckor sen är den utvecklad och kan fungera fullt ut. Dvs alla överlevnadssignaler är kopplade och klara. Det återkommer jag till vecka för vecka.

Nervcellerna ökar nu i storlek och antal konstant. Dom genomgår en. sk Myelinisation. Nervtrådarna är "nakna" när valpen föds och efterhand bildas Myelinet = nervskida som omger nervtrådarna. Myelinet underlättar för att nervimpulserna skall nå hjärnan. Myeslinisationen startar från hjärnan och går via ryggmärgen ut i kroppen, avslutas i svansen. Det förklarar att valpens motorik i frambenen utvecklas innan bakbenen. Bildandet av nervtrådarnas märgskivor, är den faktor som styr valpens utveckling. En del beteende mognar och andra försvinner. Denna process är avslutad och klar när valpen är 4-5 veckor gammal. Naturligtvis är den olika från valp till valp och från ras till ras men utvecklingen sker alltid i samma ordning. Det ser man tydligt när man sitter med näsan i lådan konstant. Denna process är viktig som uppfödare att ha en aning om för att kunna bedöma om valpen utvecklas som den skall.

Valparna diar så fort den är vaken. Vilket den är 2-5% av dygnet.  Diar gör dom 7-9ggr/dygn. Dom trampar och knådar för att stimulera att tiken släpper mjölken. Detta trampandet väcker också de andra valparna. Man kan kalla den mat och sovklocka.

När valpen letar en spene, går framåt och rör huvudet i en sökande rörelse, kallar man det för rootingreflex. Den kan man tydligt se om man håller valpen i handen, en bra koll för att se om valpen "är med"

Bajset och kisset fixar Liza själv. Samtidigt får valpen den livsviktiga massagen. I och med att Liza slickar sin valp ökas utsöndringen av Occytoxinet = mammabarn hormonet. Det ökar anknytningen till mamma. Det är de hormonet vi kan utnyttja i vår kontakt med hunden.

Valpen rör sig lite i boet. Den drar sig fram med frambenen och rör huvudet från sida till sida. Lyfter man upp valpen försiktigt med handen runt halsen ser man tydligt hur den krullar ihop sig och blir som en boll. Den reflexen upphör när valpen kommer till 5:e dygnet när myelinisationen nått böjmusklerna.

Balansen är utvecklad från födseln. Från 5:e dygnet kan man att om man lyfter valpen lite och sänker den, sätter den ner benen i en rörelse som ser ut som om skall ställa sig. Då vet man att nervimpulsen nått frambenen fullt ut.

Nej nog skrivet om utvecklingen för idag. Det kommer mera.....

Hoppas du gillar vad du läser här i bloggen, om inte annat finns möjligheten att hoppa över.  Wink

 

Hoppas du får en fantastisk vårdag idag.

Gubben och jag har firat lite extra idag, avnjutit en försenad födelsedags lunch på Ästa vingård. Det kom ju viktigare saker än att fira ivägen på dagen D.   Kiss

// Birgitta

Lägg till kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Live överblick
Loading

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv