Oj nu har redan 1 vecka gått.

by Birgitta21. april 2017 10:21

Idag är det lördag igen och valparna blir redan 1 vecka.

Dom har nu dubblat sin födelsevikt.  Sover, äter och knorrar belåtet.

Mamma Liza pysslar om sina valpar och ser till att dom ligger tryggt i sitt bo.

Idag tänker jag snudda lite vid sinnena.

Hörseln utvecklas inte förrän valpen är 21 dagar. Valpen är döv och en hudflik täpper igen hörselgången. Tiken förmedlar sig inte med valpen, med några ljud. Trots det utvecklar valpen egna ljud snabbt. Nöjda knorrande när dom diar, jämmer och gnäll när dom inte är nöjda och till och med ett litet ljud som liknar skällande kan komma när dom blir "förbannade"

Fram till valpen är 14 dagar är den helt blind. Eller ögonlocken är ihopväxta allt för att ögat i lugn och ro skall kunna utvecklas. 3 Kranialnerver skall kopplas fram till ögat för att det skall kunna röra sig och tolka synintryck. Det behövs 14 utvecklade muskler för att hunden skall kunna röra sitt öga.

Känseln är fullt utvecklad redan när fostret är 7 veckor. Valpen söker hela tiden värme och kontakt hos mamma och syskonen. Känseln i huden startar många reflexer hos valpen. Rootingreflexen sätter igång matsökandet. Nyper man valpen i tassen böjer den tassen. Mammas slickande utlöser tömningsreflexen och valpen kissar och bajsar. Massage från mamma hjälper matsmältningen. Man har sett att valpar som fått lätt beröring av människa redan i denna åldern, får en gynnsam utveckling. Som uppfödare skall man undvika att lyfta valparna. Måste jag det ser jag till att nos och huvud ligger inne i handen och har hudkontakt eller ännu hellre tar jag hjälp av tiken så hon slickar valpen när jag förflyttar den.

Får ofta frågan om färgen på valparna. Kommer dom att behålla sina vita fötter? Svar nej det kommer dom med största sannolikhet inte att göra. Redan när valparna är redo för att flytta hemifrån,kommer flera av dem vara helt bruna. Jag ser hur dom färgar in dag för dag.

Men varför är dom vita på tassar och mage när dom föds? Färgen har inte hunnit rinna ut till mage och tassar. Hunden färgar in så länge det finns färgämne kvar i den lilla färg genen som sitter uppe i nacken på valpen. Färgen rinner ner i tassar och under magen sist. De hundar som får vita strumpor och eller vit teckning under mage och bröst, räckte färgen inte riktigt till hela vägen.

Jag tjatar vidare, i nästa blogg. Om valpensutveckling.  Är du intresserad och orkar, är du välkommen tillbaka.

 

Hoppas du får en toppenhelg.

Här i huset är det fullt upp. Ny tvättmaskin skall in och den andra skall på tippen.

// Birgitta

Lägg till kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Live överblick
Loading

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv