Påsken 2017 blev oförglömlig.

by Birgitta14. april 2017 12:26

Efter en lång väntan har äntligen familjen One Hands utökats med,

5 tikar och 1 hane.

 Så vem du än är, så välkommen till världen.
Jag ska va med vart du än ställer färden.
Många långa vägar ska du gå.
Och många år av törnar ska du få.
Men ändå vem du än är, så välkommen till livet!
Du ska få se när du tar första klivet.
Att du väntar många stora äventyr,
när din första morgon gryr!

Hej världen....

Den mest fantastiska stund jag vet. Alla har hittat sin spene och det enda som hörs är små smackande.

Alla mörkbruna, några av dem har vita tassar.

Tydliga tecken på att valpningen startat kom på skärtorsdagsmorgon. Då jag vaknade med en hundspya vid huvudkudden. Inte helt ok, men efterlängtad signal. Under hela torsdagen var Liza dämpad, hade ökad andning, avstod mat och gömde sig under sängen. Valparna levde ryss i magen, vilket dom skall göra för att in i det sista hitta en bra väg ut och lägga sig åt rätt håll.Mitt på dagen började hon släppa slemproppen. Den har suttit som ett lock, in mot livmodern för att inte bakterier skall kunna komma in till valparna. När detta genomskinliga slem kommer vet man att valpningen är startad och det tar mellan 4-36 timmar innan utdrivningsskedet börjar. Mjölken började rinna mitt på dagen och det är också ett tecken på att det är dax inom något dygn. Under natten mellan torsdag och fredag bäddade hon och hittade inte så många bra platser att sova på, matte tvingade henne att ligga i vardagsrummet. Hon som helst vill krypa in under sängen i sovrummet och boa sig. Själv har jag bäddat en madrass på golvet vid hennes valplåda för att vara nära hela tiden.

Långfredag blev en LÅNG fredag. Kantat av lugn och ro och många korta promenader. Är man i valpartaget tränger det på. Jag passade  på att plugga lite anatomi när jag ändå var tvungen att sitta still på min rumpa. Liza vilade mest hela tiden, slappa i valplådan är helt ok.  Andningen var påtagligt påfrestad och valparnas rörelse minskade i magen. Hon fick tillbaka sin matlust och ville gärna ha godis. Hon bäddade i sitt bo och jag bäddade om. Något skall vi ju roa oss med i väntan.
 

Sova och vänta. Den lilla kroppen skakar och andningen är häftig och ansträngd. Liza har också tappat lite i vikt (0.40 kg.) vilket också är ett gott tecken på att nu är det snart dax..

Hon sov ett par timmar och vilade sig mellan varven. Skaka, ut och bajsat, bäddat om, kräkas jag nattens sysslor har varit många.  Det enda hon och jag inte har varit överens om är var hon skall ligga, på mig, på soffan eller i valplådan. Hela natten gick och ingenting hände, mer än att Liza kämpade på. Natten till Påskafton blev lång. Lizas kropp har förberett sig och kämpa på med öppningsstadiet

Kl. 11.30 på Påskafton gick vattnet och sen gick allt i en rasande fart.

Valparna anlände mellan kl 11.55 och 14.30. Alla utom 2 st kom med nosen först precis som det står i skolboken. Fina moderkakor och starka tjocka navelsträngar hade dom allihop. Jämna i vikt mellan 254-260 gr vägde dom.

Det tog inte lång tid innan dom hittade sin "tutte" och knöt kontakten med sin egen mamma.

Roade mig lite i väntan på....Hittade en bild på Liza när hon var ca 3 veckor gammal. Liza är den vita som ligger efter väggen.

Fick låna en fin bild på pappa Scattis när han och hans syskon var 5 dagar gamla. Tror att Scattis är valpen i mitten.

Fotot taget av Berit Kjörnsberg

Nu har lugnet lägrat sig i boet. Nu tar vi kväll och öppnar en flaska skumpa för att fira Påsken en Påskafton vi inte kommer att glömma.

Påsken 2017 fick vi 5 fina påskkärringar och 1 fin påskgubbe.

Hoppas din Påsk är fin och att du också har något du, alltid kommer att minnas denna påsken för.

// Birgitta

Kommentarer (4) -

Lina & Charlie
Lina & CharlieSweden
2017-04-15 19:09:28 #

Varmt grattis Birgitta och Åke! Så underbart! Och så skönt att allt har gått bra.
Ler åt bilden på Liza som valp, det måste väl vara Charlie som ligger bakom med vit bringa <3
Njut nu av de små skruttarna Laughing Charlie hälsar till sina systerdöttrar och en extra nospuss till systersonen <3

Reply

jag
jagSweden
2017-04-15 21:51:37 #

Ja det måste det vara.
Dom är underbara vi njuter av dem.'

Reply

Inger
IngerSweden
2017-04-16 07:53:40 #

Hej Birgitta & Åke.
Sitter här tidig Påskdags morgon och ler. Tack för att du delar med dej så ingående Birgitta. Jätte roligt att läsa och att få följa med på resan. Ett stort grattis till er.

Reply

jag
jagSweden
2017-04-16 08:57:18 #

ack finaste vännen.
Ja du om någon vet ju hur spännande det kan vara med födslar.
Hoppas ni haft en fin påsk i "nya" huset.
B

Reply

Lägg till kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Live överblick
Loading

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv