Hej igen.
Nu rusar tiden iväg lika fort som valparna växer. För det gör dom.
1 vecka går fort när man sitter med näsan ner i valplådan.
Denna blogg tänker jag ägna åt mat.Tikens mat, då det är av största vikt att den är rätt.
Samt lite om det jag nämner i valpresans bloggar och naturligtvis lite om våra valpar.
Valparnas mat kommer jag till i senare blogg.
Man vet idag att den mat tiken äter kan bidra eller hindra genetiska sjukdomar att bryta ut.
Såhär skriver min vän och hundmatsguru (vill hålla henne som den i duktigaste vi har i Sverige på nurition och näring till våra hundar) om detta.
Metylering är kroppens eget sätt att förändra genens struktur utan att orsaka mutationer i generna.
Det här sker utan att genen förändras. Föräldrar och avkomma har fortfarande samma gen och skillnaden är om den negativa genen aktiveras eller inte. En gen som varit aktiv hos föräldradjuren kan hindras att aktiveras och den kan aktiveras med rätt eller fel kost.
Processen som sker naturligt via metylgrupper och vitaminer hindrar att aktivera en gen som är negativ för avkomman. Kosten är grunden för den här biologiska processen.
Med rätt kost aktiveras inte negativa arvsanlag.
Forskningen är gjort på möss av Duke University i USA.
Med detta som ledord, min erfarenhet och en hel del läsande grundar jag mitt sätt att fodra mina hundar på. Mina hundar äter bara färska produkter. Ett bra torrfoder använts endast som godis, då jag inte hittat ett enda "hundgodis" som innehåller bra saker för mina hundar rakt igenom. Enligt min erfarenhet av vad hundar skall äta.
En tik som äter färskt foder dvs.. en andel rått kött behöver man aldrig oroa sig för, att hon blir dålig i sin mage av att äta alla moderkakor. Hon har rätt enzymer i sin mage för att kunna käka moderkakorna utan att bli dålig i magen. Att äta moderkakorna är hundens sätt att ta vara på alla nyttiga vitaminer och mineraler, allt hon behöver för att kunna bilda så nyttig mjölk till sina valpar, som det bara går. Bilda en mjölk som är så full av antikroppar och näring som det bara går. Men har inte tiken rätt enzymer i sin magen utan får sprutdiarre går mycket av dessa näringar till spillo och tiken som redan är trött blir tröttare.
Det är också viktigt att tiken är "full" i sina kalium, kalcium depån redan innan hon valpar helst långt innan vi parar våra tikar. Utfodringen av kalcium, fosfor och vitamin D är viktig under dräktigheten, då homeostasen lätt rubbas och tillstånd av hyperkalcemi )höga kalciumvärde i blodet) kan uppstå. Det är inte bra med för mycket ej heller för lite så där måste vi lära oss "hur" mycket är lagom för just denna tiken. SLU skriver att Eklampsi verkar ha en ärftlig disposition. Dvs det finns risk att en tik som fått eklampsi nedärvt detta bekymmer till sina tikvalpar.
Eklampsi uppstår när tiken plötsligt släpper massa kalium och kalcium ut till mjölken och tömmer, snabbt sina egna depoter.
Eklampsi kan visa sig direkt efter förlossning till några veckor efter. Eklampsi kommer pg av att tiken lakterar (ger mjölk) åt sina valpar och behöver då ta av sitt kalium/kalcium "lager" är det tomt på lagret blir tiken mycket sjuk. Ibland kan inte tiken ta till sig det man ger i maten pg av dålig maghälsa, undermåligt foder, stress eller annan orsak som stör upptaget.
Eklampsi kan komma av att tiken får dia sin kull för mycket ( många matglada valpar) eller för länge, om vi väntar för länge med att erbjuda valparna smak på annan mat. Eklampsi är en dödlig åkomma om man inte får tiken snabbt till veterinären och givit henne kalkdropp. Vid eklampsi påfrestas njurarna och hjärtmuskeln på tiken och det kan sluta riktigt illa.
Klassiska symtom på eklampsi är oro, hässjning, rastlöshet, ibland blir tiken ilskan på sina valpar, blir mycket trött, och stelhet som kan leda till kramper om inte behandling snabbt sätts in. Tikarna kan dö under krampanfall eller g.g.a rytmstörningar på hjärtat.
Behandling för eklampsi är dropp som måste sättas in intravenöst (direkt i blodet) och snabbt på tiken.
Så rätt foder till tiken redan några månader innan parning, tänker jag. Dvs ett foder som tillfredsställer alla tikens kommande behov. Vi behöver tänka framåt för att valparna skall få ett fint liv och kunna bilda sitt skelett och ett bra immunförsvar.
Det är viktigt att tiken innan parning får sina mineralbehov tillfredställda. Kalium/kalsiumbalansen är beroende av D-vitamin. D-vitaminet hjälper till med transporten av kalium, kalcium i kroppen.
Man bör inte överdosera vitaminer och mineraler under dräktigheten därför är starten och planeringen av en tiks dräktighet av största vikt.
Nog om eklampsi nu över till ett annat svårt ord som jag använder mycket i mina valpbloggar.
MYELINISERING
Myelin och myelinisering, det är ett fasligt tjat om det. Vad är myelin, och varför är det så viktigt? Jo.... det är celler som i huvudsak består av fett, protein och vatten. Som har den fantastiska egenskapen att den slingrar sig runt nervcellen och fungerar som ett skydd och en isolering, samt ökar ledningsförmågan för signalerna. En "naken" nervcell transporterar en signal med 1m/sek en färdig myeliniserad med 120m/sek.
Myelinet täcker inte hela nerven, utan det finns små mellanrum som kallas noder. Nerver med myelinskida leder signalerna snabbare än nerver som saknar myelinskida. Det beror på att signalerna hoppar mellan norderna.
Myelinet är beroende av B12-vitamin för att kunna fungera och utvecklas optimalt. Så det är av yttersta vikt att tiken är påfylld i sina B-12 reserver under dräktigheten, så att hon inte kommer att lida brist när valparna diar och tar sina vitaminer.
iVitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel, ägg, fisk, kött, mjölk och ost.
Tikar kan få lite krångel med sina magar och då får man vara lite extra noga med maten. Då vitaminerna tas upp i tunntarmen och en störd tunntarm blir sämre på att ta upp vitaminer och mineraler samt bilda c-vitamin. Detta gäller alla hundar oavsett dom är dräktiga eller ej. Men den dräktiga tiken har ju "ansvar" för fler om man säger så.
Att ge lite extra folsyra under dräktigheten hjälper till att hålla hennes nivåer på rätt köl. Mina tikar får folsyra innan parning och fram till vecka 7 i dräktigheten. 1 dos i veckan om någon funderar. B- vitamin är vattenlösligt så dom kissar ut överskottet.
Nu får det vara nog med fakta, tjat om mat och konstiga ord. Förstår att valparna och deras utveckling har hög prioritering hos dig
Vad händer kommande vecka med valparna?
Dag 10-14 är ögonen klara för att öppnas, en del öppnar dem aningen tidigare men det kan också dröja några extra dagar. Även om ögonen är öppna ser inte valpen ordentligt, den kan lokalisera sina syskon och kan med synens hjälp ta sig till sin flock. Nu kan dom skönja ljus och mörker och om något kommer emot den. Nu får valparna lite mer ljus i valplådan.Tills nu har dom mesta tiden legat i mörker i sin konstgjorda lya. Vill vill ha dem kvar som dom är, små och helt underbara. Stoppa tiden. Lyckan är dock stor när man ser att båda ögonen finns, ser klara och fina ut. Även hundar kan födas utan ett öga eller med ett öga som inte funkar riktigt, inget hunden kommer att lida av i livet, men som uppfödare är det skönt för varje sak man ser komma, som den skall.
Dygn 12 bär frambenen upp hela hundens kroppsvikt. Från dygn 14 är alla nervbanor i frambenen klara och valpen kan sitta. Från dygn 16 börjar bakbenen, om än darrigt och ostabilt, bära upp kroppen. Motoriken förbättras stegvis dag för dag och valpen blir mer och mer stabil. Nu finns inga hopdragningar, utsträckningar i ryggrad och ben kvar, det har blivit en jämvikt mellan sträckar och böjmuskulaturen.
Nu börjar valpen bli mer och mer vaken. Mot slutet av perioden är den vaken upp till 35% av dygnets timmar. Resten av tiden består av sömn och vila. Nu längtar jag efter att snart kunna ta upp valparna och gosa med dem. Men tills ögon och öron är klara får dom "bara" vara i lådan och lyfts inte upp mer än när jag rengör i bädden.
Jag lyfter inga valpar i onödan. Måste jag flytta dem så åker dom hiss i en korg alla tillsammans. Klappa och pilla på dem kan jag ju inte låta bli. En tant på knä med rumpan i vädret är numera den vanligaste synen hos oss (inga bilder tillåts). Det är det värsta med valpar, man får skurgummsknä och skavsår på armbågarna.
Nu har valpisarna fått sina namn, dom är nu registrerade i SKK och finns på riktigt
Vem som är vem får ni vänta med att veta tills jag kan ta upp dem ur lådan och fotografera dem.
Nu har alla valpar en föralltidfamilj som väntar på dem.
Men är du nyfiken på framtida planer i kenneln är du alltid välkommen med ett mail eller en telefonsignal. Jag svarar om och på allt jag kan.
// Birgitta