Uppdatering 11 2020. Nya marker att utforska.

by Birgitta8. november 2020 06:00

Hej, så roligt att du är här igen!

Nu har det rusat iväg en vecka till. En vecka där det hänt mycket trevliga saker. 4 hundar ur One Hands Lots Of kullen (halvsyskon till denna kullen) är nu röntgade med HD B. Känner mig så glad och tacksam för alla fina valpköpare som röntgar sina hundar.

Valpisarna är nu registrerade i SKK och fått sina namn. Veterinären är vidtalad och bokat tid för veterinär besiktning. Mormor Pia-Lotta och morfar Scatten är ögonlysta men UA på sina ögon. Så ja, veckan har varit överlag väldigt trevlig, på hundfronten. Den andra fronten lite si och så. Musinvation, ryggskott från helv.. stängd simhall och ja du vet. Men allt det är ju petitesser när man har ett Greatgäng att pyssla och njuta av.

Så låt oss presentera hela Greatgänget. Kommer andra bilder på dem så småningom. Men håll till godo med dessa så länge.

One Hands Great Winner Of Igino  - Brun m tan hane. Grönt halsband

 One Hands Great Cuddy Bear  -  Brun hane  Ljusblått halsband

One Hands Great Key To Success - Brun hane Kornblått halsband

One Hands Great Love Of Iso  - Brun m tan tik.  Lila halsband

One Hands Great Inspiration In Life  -  Brun tik  Rött halsband

One Hands Great Love of Life - Brun m tan tik  Orange halsband

One Hands Great Tears Of Love - Brun tik. Vitt halsband

One Hands Great Quality Of Life - Brun tik  Gult halsband

Nu händer det mycket i lådan. Lådan med innehåll har fått flytta ut i köket till oss. Nu börjar stora resan till, att vänja sig vid vardagens ljud. Kastrullskrammel, diskmaskinsljudet, dammsugaren och alla andra konstiga ljud.

Från 4:e veckan är valpens förmåga att uttrycka sig fullt utvecklat. Nu skäller, gnäller, morrar den och kan skrika ordentligt om den kommer i kläm och kan blir riktigt förbannad. Fram till 4 veckor är det mest gnäll om den tappar bort morsan eller känner sig lite bortkommen och hungrig.

En mjuk boll kan vara en spännande och äventyrlig upplevelse om man är 4 veckor.

 Valpen rör sig fortfarande lite osäkert, men springer och klättrar på allt som kommer ivägen.

Undersöka saker och känna om dom är tuggbara. Som hos alla små barn skall allt in i munnen.

 Valparna väntar gärna på att någon kommer och myser lite med dem. Det behövs inte lång stund innan dom förstår vilken väg man går ut och vilken väg morsan kommer in.

Sover gör den fortfarande nästan 65% av dygnet men har nu börjat få den stora hundens sömnrytm. Dvs.. sover större delen av natten. Äter, kissar och busar på dagen. Sömnstunden på dagen är nu kortare, men fortfarande sover dom i hög med sina syskon.

När dom är vakna, provar dom alla nya sätt att kommunicera med sina syskon. Någon skäller, någon föredrar att morra, en tredje testar "bissingarna" just detta testande är en viktig del av socialiseringen. Man måste lära sig hur hårt man får bita innan kompisen, framtida matte/husse säger ifrån och hugger tillbaka. Ju tuffare syskon desto snabbare lär man sig att busa med tänderna är ok men inte bitas.

Mellan 3-5 veckors ålder dras valpen till allt levande, så nu är det roligt att lägga sig i lådan och bli undersökt. Vid ca 5 veckor avtar det intresset och dom börjar bli medvetna om sin ras, intresset övergår från allt till hundar. Men lite mer om det kommer nästa i veckas blogg.

Iso diar fortfarande sina valpar flitigt. Men nu nästan alltid stående, ibland kan man passa på att sova medans ungarna förser sig. Dom står för att valpen skall få anstränga sig lite extra och hitta sin balans och benstyrka. Inget sker av en slump och det är ingen tillfällighet att nästan alla tikar gör lika utan att någon lärt dem. Liza och mormor hjälper nu gärna till att städa upp efter valparna och kolla så dom är rena i rumpan. Mormor tar sig ibland en powernapp i valphagen.  Hundbädden är alltid extra go att ta en tupplur i.

Valparna äter nu mammas mjölk och lös mat = oxfärs, äggula, lite A-fil och morots pure. Första måltiden en alltid dröm, alla fattade direkt att oxfärs och äggula är en delikatess. Iso var lite avundsjuk för att valparna fick mat och inte hon. Iso är den mest mathysteriska tik jag träffat, hon äter nog 1.5 kg mat om dagen men skulle gärna få mer om det gick.

Alla växer och ökar fint i vikt. Dom väger nu alla runt 1,5kg

Nu har valparna flyttat ut i köket, som jag redan nämnt.. Varför köket? Jo jag lägger stort värde i att valparna vänjer sig vid vardagens ljud, diskmaskinen, kastrullock som ramlar i golvet, smäll i lådor och skåp samt att vi springer fram och tillbaka titt som tätt. Att lära sig sova och slappna av fast det skramlar och händer saker är A & O i en Lagottos framtida liv.

Valplådan har också vuxit och blivit en stor tummelplats, nya sovställen hittas och kul leksaker, allt som ligger ivägen. Allt är till för att undersökas.

Eftersom sömnen fortfarande, är det dom mest sysslar med under dygnets timmar. Väljer vi att sova vidare, drömma med John Blund och hoppas att vi ses nästa vecka.

 

Hoppas du får en fin musfri vecka Tongue Out det hoppas vi på.

// Birgitta

 

Lägg till kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Live överblick
Loading

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv