Julias valpresa 2022-6

by Birgitta17. september 2022 11:41

Lång dags natt mot dag!

Oj vad vi fick vänta. Julia är en lite teatralisk personlighet så det här med att valpa var otrevligt och lite ont hela tiden Undecided Hon vande sig medans timmarna gick.

Men lovar det blev många timmar av förväntan och spänning under sällskapet av ett päronregn. Päronregn? Ja päronträdet utanför släppte sina frukter i plasttaket, det lät som ett värre bombkrig, hundarna får lära sig att plötsliga smällar är helt ok och tillhör livet. Inget ont utan det finns något gott med det Wink

 Julia tillbringade väntan med att sitta, ligga, gräva och vandra. 1a tiken jag träffat som satt och drev fram valparna i värkarbetet, alla sätt är bra, utom dom dåliga.

Vandra ur lådan för i den är det otrevligt att var, där gör det ont. Kan känna igen mig för vem ville inte gå ifrån förlossningen, och ut genom dörrarna för att slippa vara där?

Alla förlossningar strarta med att det kommer en fosterblåsa, denna blåsan kan ibland spricka under förvärkarna. Det är den blåsan som legat som yttre vägg mot livmoderhornet. Sen har valparna två egna små fosterblåsor som legat som stötdämpare och miljöpoliser runt varje valp.

Äntligen mamma för första gången. Att alla tikar "vet" hur dom skall göra och hur man gör är för mig något stort och magiskt.

Först ut kom en kille. 294 gram tung.

5 timmar efter 1a riktiga värken hade 4 (5) valpar blivit födda.

Ja ni vet vid detta laget, jag är brutalt ärlig och tycker det är viktigt att man inte gör allt till en drömsaga. Det finns saker man måste göra när en valp föds med ett handikapp som blir besvärligt och omöjligt att leva ett bra liv med.

Så ja 1 av dem fick jag hjälpa över regnbågsbron direkt när den föddes. En uppfödares förbannade ansvar, något man måste ta i beräkningen den dagen man bestämmer för att låta sin tik skall gå i avel.

Nu har vi 4 fina valpar att glädjas åt och njuta av.

Jag är alltid lika förundrad över att valparna direkt efter mamma klätt av dem söker sig till en spene för att få den nyttiga mammamjölken. Likt alla djur är den första mjölken laddad med nyttig näring och en massa av mammas antikroppar. Utan den mjölken för valpen svårt att klara framtida bakterier osv... livet blir skörare.

När valpningen är över, lägger det sig ett lugn i lådan som är så stilla och kärleksfullt att man nästan kan ta på det.

Nu får det räcka för idag. Jag plitar nog ihop en blogg i början på veckan som handlar om VAD som händer med valparna under den neonatalaperioden dvs dygn 0-14.

Tror det blir för mycket tuggande om jag tar allt på en gång.

Nu välkomnar vi

One Hands Nice Hermione TIK

One Hands Nice Dumbledore   HANE

One Hands Nice Hagrid   HANE

One Hands Nice Harry Potter  HANE

Varmt Välkomna i vår kennel.

Ta väl hand om dig och njut av den fina höstveckan som väntar. Just nu är naturen fantastisk så ut med dig och ta vara på din lediga tid. Kiss

// Birgitta

Lägg till kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Live överblick
Loading

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv