Hoppsan 1 vecka har gått till.
Nu är valparna 16 dagar och precis passerat den neonatala perioden.
Dom äter och sover, i den ordningen. Riktiga små körvar som 3 dubblat sin vikt på 14 dagar.
Valparna är nu på ingång i det som kallas mellanperioden, eller övergångsperioden, dygn 14-21.En kort period där det händer väldigt mycket. På några timmar kan man se att det ändrar sig och att valpen klarar en ny uppgift. Att sova utan sin syster är ännu en omöjlig uppgift Lägger man isär dem kasar dom snabbt tillbaka, till värmen och närheten. Åter igen man skall inte vara dum mot dem, men ibland är det så fantastiskt att se hur naturen fixar och donar så att det skall bli "bäst"
Denna kullen är kul för man hör direkt om dom tycker det är någon grad lägre temperatur i rummet. Små huttrande ljud kommer från samtliga. Ljud som direkt upphör när vi sätter på kaminen. En kull med livsnjutare tror jag bestämt. Här kan inte sparas på elen i detta huset.
Dygn 12 bär frambenen upp hela hundens kroppsvikt. Från dygn 14 är alla nervbanor i frambenen klara och valpen kan sitta.
Från dygn 16 börjar bakbenen, om än darrigt och ostabilt, bära upp kroppen. Motoriken förbättras stegvis dag för dag och valpen blir mer och mer stabil. Nu finns inga hopdragningar, utsträckningar i ryggrad och ben kvar, det har blivit en jämvikt mellan sträckar och böjmuskulaturen.
Lyckan är stor när man för första gången kan sitta och upptäcker att man kan klia sig bakom örat alldeles själv.
Vid 18 dygnet börjar valpen att ändra sitt ätbeteende, den börjar så smått att prova på hur det är att lapa.
Rootingreflexen avtar dag för dag, valpen använder bakbenen mer och mer för att förflytta sig framåt.
Här en fin bild på en valp som är 6 dagar gammal, där man tydligt ser hur tänderna ligger som små blommor och väntar på att få komma ut och bli "på hugget".
Dygn 21 händer en hel del med valpen, första tanden bryter igenom,det är en hörntand i överkäken som kommer först och nu börjar valpen vilja gnaga på saker. Valparna föds utan tänder, under denna perioden kommer dom fram en efter en. Valpar får 24 mjölktänder 14+14. När permanenttänderna kommer är dom 42 st till antalet. Inte helt ovanligt att valpar likt barn, får lite lös mage dessa dagar. Man kan underlätta lite genom att tänka till vad och hur mycket mat tiken får just under dessa tanddagar.
Med allt det som händer under första veckorna i livet, är det inte konstigt att sova är den sysslan valpen ägnar sig mest åt.
Sovstilarna och platserna varierar.
Dygn 21 är luktnerven myelinisead och valpen kan börja lukta sig till saker. Nu kan valpen lokalisera sin flock med både ljud, lukt och syn impulser.
Alla valparna har under fredagen öppnat sina ögon. En fantastisk känsla när dom med en dimmig bild reagerar på livet.
Sprittningsrelexen, dvs valpen spritter till vid häftiga ljud och rörelser i dess närhet, utvecklas runt 21a dygnet, då i samband med att hörselnerven myeliniserats och dom börjar höra. Smärtreceptorerna är fullt utvecklade mellan 2-4 veckan, lite olika hos olika individer.
Bajsa och kissa behöver den ha hjälp med från mamma fram till slutet av denna perioden. Sedan är reflexen att tömma tarmen klar och valpen klarar att bajsa och kissa själv, utan stimulering. Men bajsen och kissen det kommer när och var som helst. Att styra "utskänkningen" kan för många individer ta väldigt lång tid. Den förmågan är långt ifrån klar när valpen flyttar till sitt föralltidhem.
Det här är en hund röntgad vid 14 dagars ålder. Vill så gärna att ni kikar och tar till er hur outvecklad valpen är i sin rörelseapparat. Visserligen ingen Lagotto utan en röntgenbild av en 14 dagar gammal valp av en ras som är byggd för snabbhet och höga farter. Men en valp är en valp är en valp.
Här ser man tydligt på röntgenplåten hur lite skelettet har mineraliserat sig. Bakknäna är "bara" nästintill osynligt brosk, höft och bäcken kan man bara ana var det skall finnas.
Här en röntgenbild (lånad) på hur knät ser ut på valpar som är färdiga att födas. Dom är helt ofärdiga och öppna, kan ta upp till 2 år innan dom är helt mineraliserade och klara, lite beroende på hundras. Det är många ben som skall hitta sitt läge och mineraliseras i ett knä, condyler (den runda framträdande delen av slutet på ett ben, tillväxtconen, enkelt förklarat) skall växa till sig och ligament och muskler hitta sina fästen, funktioner och bli så starka att dom kan hålla leden på plats. Ett uttänjt ligament förblir ett uttänjt ligament som kan tappa sin förmåga att stötta leden. Så hur duktiga vi uppfödare än är, på att avla på "friska" individer, kan ett oförsiktigt valp/unghundshanterande leda till just sådana skador man tänker beror på slarvig avel.
Kika och fundera, så förstår man hur lite utvecklad valpen är och hur lång tid det kommer att ta innan den är klar. Samt hur viktigt det är att vi hjälper valpen att kunna bygga muskler, sakta och försiktigt. Muskler som skall hålla leder på plats tills dem är stabila och utvecklade. Skelettet klarar inget utan muskler som fungerar. Detta kommer ni höra mig tjata om flera gånger innan valparna är 1 år och klara för röntgen. Det kommer att dyka upp fler spännande bilder under resans lopp.
Hoppas du hittad något spännande att läsa om.
Jag får många mail och telefonsamtal, med förfrågan om vi har någon ev valp över. Vilket jag välkomnar och gläder mig mycket åt.
Men alla valpar i denna kullen har nu föralltidhem som väntar, på dem.
Ett ord, vill jag skicka till er, på vägen, i ert letande efter en ny pälskamrat, vill jag bara säga. Leta uppfödare inte valp! Valet av uppfödare är ett av de viktigaste valen du gör, för att få en fin pälskling. Var kritisk, läs SKK regler, gå in på SLRKs (lagotto klubbens)hemsida. Läs om oss på Rasdata lagotto ( där finns mycket att läsa) och läs ALLT, inte bara det som du vill läsa. Välj en uppfödare som ställer krav på dig och framför allt fråga och våga fråga igen.
Lycka till!
// Birgitta