Julia valpresa 2022 - 12

by Birgitta28. oktober 2022 18:00

Ja så det blev, 2 söndagsbloggar plockas ihop till 1 fredagsblogg.

Ibland vet man inte vart dagarna tar vägen.

Nu är valparna 6 veckor och mer vilda än tama.

Nu passerar dom ur präglingsperioden 3-5 v och går in vad man kallar flockprägligsperioden 4-12 v.

Flockpräglingsperioden är den perioden då den starkaste präglingen, sker för flocken. Därav en av anledningarna till att man hämtar hem valpen till sin nya flock vid 8 veckors ålder. Dvs det är en mycket gynnsam period för valpen att  lära känna sin nya flock och bli trygg i den. Livet blir lite enklare för valpen om lilla hjärnan är inställd på att känna in andra individer. Givetvis sker en prägling hela hundens liv, men den är naturligt störst mellan 4-12 veckor

Nu börjar valparna alltmer själva att ta initiativ till diandet och tigger mat. Det uppstår nu en mor-barn-konflikt. Det ligger i valparnas intresse att dia så länge som möjligt, men det ligger i tikens intresse att avvänja så snart som möjligt eftersom digivandet är mycket energikrävande för henne. Julia förstår inte att hon har en vinning av att dia, för så länge hon gör det får hon 4 gånger så mycket mat att äta Wink Men hon börjar så smått tröttna på att ha dem hängande runt benen så fort hon visar sig. Nu säger hon ifrån om det blir för intensiv, hon går omkring och småmullrar i valphagen om dom inte skall ha mat enligt henne.

Nu äter gänget lagad mat 2-3 ggr/dag och på riktig tallrik. Smile Försöker skaffa sig ett bordskick, som kan funka. Gå i maten är mer en rutin än en tillfällighet och att äta på syrrans portion en rättighet. Nu har dom fått en vattenskål i valphagen, lapa vatten, tvätta fötterna och gräva i skålen har blivit favoritsyssla. Alla valparna är otroligt matglada.

Under v 5 börjar valpen ty sig till och förstå att den är en hund. Den söker kontakt med hundar och bryr sig mindre om människor, katter och andra levande varelser. Nu får vi människor börja "ta plats" och vänja valpen vid att knyta ann med oss. Egentid med alla valpar är jätteviktig denna veckan och framöver. Nu har vi en vecka på oss att knyta ann och vara, bara så där gulliga, intressanta och gosiga som vi kan. Under v 6 och början av v 7 utvecklas rädslor.

Leken börjar nu bli lite mer på allvar, dom börjar kampa så smått.

Nu börjar också det som kallas för bithämning, dom biter varandra i öronen, mjölktänderna är sylvassa, så den bitne skriker och bitaren släpper taget.

 Äntligen har jag fått fotat dem.

Röd Tik. - One hands Nice Hermione kommer att kallas Lizzie i sin föralltidfamilj tror jag Wink

En pigg lite tjej som slåss så gott det går med brorsorna. Hon trivs väldigt gott när hon får ligga nära eller i knät på människan.

Att slåss med syskonen är en viktig träning som lär valpen hur hårt den kan bita.

Nu börjar dom också försvara sina saker.

Lägger tassen på leksaken den har så det blir svårt för kompisen att ta den, morrar när någon kommer för nära. Nu börjar dom likt den vuxna hunden, skaka leksakerna för att döda dem. Stjäl från kompisen.

Nyfikenheten är stor på alla nya saker som presenteras. Några hängande saker kan vara en dagsuppgift att försöka få tag på.

Grön hane - Här är en kille som vet sitt värde. Vill gärna ut i stora världen, älskar all mat, bär gärna omkring på sina fynd och retar syskonen. Kanske en blivande apportör vem vet.

En spegel är en utmaning. En klocka låter och tamburinen funkar alldeles utmärkt att klättra igenom.  Samtidigt som valpen får en utmaning, lär den sig att flygande saker inte behöver vara farliga. Bara man parerar så man inte får det i huvudet Wink

Blå hane

En kille som gillar att tugga på saker, som gärna ligger lite för sig själv och passar sina fynd. En skorpa är ett toppenfynd. Nyfiken och provar gärna nya saker.

Köket är stort och dom hittar på en massa bus med sina syskon, mormor och storasyrran. Under denna veckan har dom fått hela köket som tummelplats, om vädret tillåter får dom i morgon komma ut i trädgården en stund. Innan nästa veckan är slut hoppas jag dom fått komma ut i skogen en sväng. Utelivet styrs till fullo av vädergudarna.

Nu väntar en period när kroppsställningar testas. Svansviftningar, lekställningar osv... under leken provar valpen nu sig fram hur den med sin kropp skall signalera vad den vill och kan.

Under kommande vecka börjar tiken att så smått uppfostra valparna. 

Vit hane. Lite av gängets Ferdinand, sitter gärna och filosoferar. Men är den som säger till syskonen om dom är ivägen. Matglad och väldigt nöjd om han får vara med.

Under denna veckan har rädslorna utvecklats, det syntes väldigt tydligt igår på den lilla tiken att det hänt något. Hon ville inte gå på mörka mattan, inte komma ur valphagen. Idag är hon som vanligt igen och kastar sig på leksakerna igen. Det är så imponerande att få följa denna utveckling, man ser det så väl på valparna när saker är klara och fungerar.

Nu är dom färdiga för att skolas in i vuxenlivet. Hanen hjälper från 5e veckan till att uppfostra och blir nu nyfiken på valparna. Scattis inget undantag, dom är ju hans barn, visst ansvar förväntas Wink

Jag måste säga som ugglemor, "dom är fina dessa barnen". Är så nöjd med valparna och deras utveckling.

Nu är hela HAppy gänget röntgat, vi väntar på att SKK skall säga sitt om den sista tik som röntgades igår. Tack alla fina hussar och mattar för att ni HD röntgat era hundar så nära deras 1 års dag.

I morgon skall jag med Lily på hennes BPH skall bli spännande och få se henne och husse Nicklas gå den banan. Efter det är nästan alla i Great kullen både röntgade och BPHade, De som inte har BPHat ännu har väldigt giltiga anledningar, ibland kommer livet emellan och det får man acceptera. Stort, stort TACK till er alla.

Hoppas ni får en fin helg och passa på att fira, alltid finns det något ni kan hitta på som man kan fira.

Vi börjar helgen med lite vitt, räkor och något gott bröd. Stänger TV så slipper vi se allt elände.

// BIrgitta

 

 

Lägg till kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Live överblick
Loading

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv