Ja, ja.

by Birgitta3. augusti 2013 07:39

Igår var en sån där dag då man helst inte ville va hemma. Vi satte oss i bilen körde till Båstad och fikade, Njöt av utsikten och åt en härlig Räkmacka. Får se om vi blir hemma under dagen idag, det beror liksom lite på....

Hjärnan va inte riktigt i form, när jag kom hem så jag formaterade minneskortet innan jag sparat ner korten. Men det gjorde inte så mycket för det hade inte blivit några speciella kort under dagen.

Men skam den som ger sig, blev ett par bilder under kvällen, besökare i kvälls solen.

Nu har Påfågelsögat vaknat till liv, det satt många fina exemplar på tisteln i solen. Lustigt vad olika vaksamma olika fjärils sorter är, en del sitter kvar och en del sticker innan man tänkt tanken att böja sig över dem.

Monsterkompis i rabatten.

Är lite såld på denna stora fjäril.

Små små hårstrå bildar mönstrer och färger på fjärilen. På kroppen syns det väl men på vingen är det svårt att se att det är så. Många fjärilar har skador på vingarna en del ganska stora andra små, men det tycks inte vara något bekymmer dom flyger bra ändå.

Nu vet jag vad den heter.

Silverstreckad pärlemorfjäril.

Argynnis paphia
Silverstreckad pärlemorfjäril är vår största pärlemorfjäril och den flyger i en generation från första veckan i juli till in i augusti.

Vingöversidorna är på typiskt pärlemorfjärilsvis gulbruna med svarta fläckar.

Hanarna har fyra smala, långsträckta och uppsvällda band på framvingarnas nedre vingribbor, vilka saknas hos honorna.

Honornas grundfärg kan på bakvingarna, särskilt i början av flygperioden, ha en grönaktig skiftning. Undersidans pärlemorteckning har ett bandlikt utseende, och avviker därmed från alla andra pärlemorfjärilsarter som har pärlemorteckningen i fläckar.

Silverstreckad pärlemorfjäril finns i södra och mellersta delen av landet och en bit norrut utefter Östersjökusten. Den flyger på olika ängsmarker, och man hittar den inte sällan även i parker och trädgårdar där det finns gott om blommande växter.

Larven lever på olika violarter, men honan lägger äggen långt från värdväxterna. Oftast lägger honan äggen under barkflagor på ek och tall.

Äggen kläcks efter några veckor och så snart larven ätit upp puppskalet spinner den fast sig i en springa på trädstammen där den övervintrar. Påföljande vår vandrar larven ner till marken där den letar upp en viol som den kan leva av.

 
Man lär sig något nytt hela tiden, gäller nu bara att komma ihåg också.
Laughing
Ny dag nya möjligheter. Nu får jag ta tag i denna Lördagen, som jag vet avslutas med mina fantastiska flickor och deras goa familjer, på Vallarnas friluftsteater för en go middag och en förhoppningsvis rolig fars.Laughing 
Finns ett litet orosmoln över oss, så det är bäst att ta med regnkläder, vädret spår sommaren första regnskur i kväll. Härligt att den kommer men just i kväll!!!

 // Birgitta Cool

Tags:

Naturen

Lägg till kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Live överblick
Loading

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv