Gäster vid fågelbordet.

by Birgitta29. januari 2013 16:15

Vid fågelbordet.

Jag har det stora previlegiet, att bo så jag kan ha ett fågelbord utanför mitt fönster.

En glädje källa som skänker mig en viss form av lycko känsla. Att stå i fönstret, eller sitta på en pall, en liten bit från fågelbordet, med min kamera i högsta hugg. Titta på fåglarnas arbete med att skaffa mat är en kär syssla. Har läst någonstans att dom behöver äta upp till 4-5 ggr sin vikt en kall dag. ( tur att inte vi behöver det) Jag förstår att dom har bråttom med letandet. Nu är våren på väg, det kan man se, fåglarna börjar bråka lite mer, moppsar sig mot varandra och ogillar konkurrenter vid bordet.

Fåglarna ger mej också en möjlighet till mer kunskap. Ny fågel på besök, fram med fågelboken och läsa om den. Spännande, förstår dem som "snöar in" på fåglar. Roliga och en aning utmanande att fotografera.

En ung Större hackspetts hona (Dentrocopos major), landade i min spalje en kall vinter morgon.

Hon funderade mycket på om jag var farlig eller hur hon skulle ställa sig till mitt kamera öga. Jag fick möjligheten att fotografera henne i flera minuter.

Hacke hackspett ( Större hackspett, Dentrocopos major)) kommer på besök minst 2ggr om dagen. Alltid lika roligt att följa hans matval. Vissa dagar vill han bara äta jordnötter andra dagar är intresset solrosfrö. Osaltat smör är också en favorit.

Nötskrikan (Garrulus glandarius), var mycket konfunderad över varför jag låg på mage i snön.

Trädkryparen (Certhia familiaris) är en tillfällig besökare, av en ren händelse såg jag den, när jag liggande i snön fokuserade på domherren och bofinken.

Talgoxen (Parus major) undersöker en låda. Undrar om det är döda flugor i kartong vecken? Han jobbade en lång stund och kom åter flera gånger till lådan.

Rödhaken (Erithacus rubecula), en ung liten duntuss, besökte oss en dag i december.  

Lille vännen var nog hungrig, för han lät mej fotografera honom en lång stund. Efteråt tog han tacksamt emot brödbitarna jag bjöd på.

Nötväcka (Sitta europaea) skandinavisk. En flitigt återkommande gäst. Sitter alltid med huvudet nedåt när den hämtar mat, lustigt, undrar varför.

Grönfinken(Carduelis chloris) kommer lite då och då.

Pilfinken(Passer domesticus) är en sällsynt besökare. Tror inte jag sett mer än 10 st på hela vintern.

Blåmesar (Parus caeruleus) finns det en uppsjö av. Det är några bitska små rackare,dom hackar, jagar undan varandra hela tiden.

Domherren (Pyrrhula purrhula) kom i början på januari, lite tidigare i år än tidigare år. 3 par kommer nästan varje dag på besök.

Koltrasten (Turdus merula) denna unga hane och flera av hans artfränder är ständiga gäster. Roligt när en så skygg fågel sitter och väntar i träden runtomkring när jag kommer ut med maten. Ett tjatter hörs runtomkring om jag är för långsam. Lite roligt att retas med dem, hoppas snart dom fattar att jag vill dom väl och kommer nära mig.

Ekorren (Sciurus vulgaris) en mycke kär "snylt" gäst vid fågelbordet. Blir så fantastiskt glad när jag ser "kurre" flyga fram mellan träden, för att blixtsnabbt besöka jordnötsmataren, stjäla en nöt och pila iväg med den.

Detta är ett axplock av mina vänner kring fågelbordet.

Varje morgon, matas dom med russin, nötter, äpple, bröd & havregryn. Skulle jag missa en dag eller bli lite sen sitter flera av gästerna på marken och (tycker jag) tittar anklagande på mej.

// Birgitta Wink

 

 

Copyright text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder får användas i något sammanhang utan skriftligt godkännande av fotografen.

Lägg till kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Live överblick
Loading

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv