Valpar 2020- 1a uppdatering. Äntligen startar bloggandet för denna resa.

by Birgitta22. augusti 2020 11:09

Jag vill ropa..... äntligen, men vågar inte riktigt ännu.

Första bloggen på den nya hundresan, får bli ett litet släktträd över Iso, och en enkel beskrivning på vem hon är.

Våran fina ISO är nu parad och inget tyder på att hon inte har tagit sig. Hon är beräknad till v41-42, om allt går som vi önskar.

Som vi längtat efter denna kullen. 1a gången hon skulle paras var jag och fotade björnar med Zoom fotoresor i Kamtjatka, riktigt dålig tajming. Nästa försök gick hon tom, jag åkte tydligen för sent upp till hanen, orkade inte köra under julhelgen, är man lat får man skylla sig själv.

Denna gången hämtade jag hem Iso och hanen samtidigt, så dom fick gå här och kuckelura ihop. Denna gången fixade dom det alldeles själva, med viss översyn och passning så klart. Man skall lita på hanen, han vet när det är dax. Dom fick till 3 fina parningar med riktigt långa häng. Nu har vi stora förhoppningar om att det lilla matvraket ISO har valpar i magen.  Jag kommer naturligtvis (har bokat tid) att ultraljuda henne för att se så allt ser bra ut och kika på dom små blåsorna jag hoppas vi hittar, om vi hittar några vilket jag verkligen hoppas på.

En tik går dräktig i 9 veckor = 63 dagar, men det finns ett spann på mellan 56 dagar – 72 dagar. De flesta tikar valpar 63 dygn -/+ några dagar efter parningen om det har varit rätt tidpunkt när tiken parades. Är tiken parad lite förtidigt går hon över 63 dagar och är hon parad sent så får tiken oftast tidigare. Samtliga av mina tidigare tikar har valpat exakt på dygn 63, vilket fascinerar mig otroligt, hur kan naturen vara så exakt?

Det är en stor väntan på de första dräktighetstecken efter att en tik är parad.

Vissa signaler kan man se tidigt såsom:

  • Vulvan förblir lite svullen (gäller dock inte alla tikar)
  • V3-5 Tiken kan bli illamående. Maten smakar inte, dom kan ullka och till och med kräkas ganska ymnigt. Helt naturligt och inget att oroa sig för, bara dom dricker.
  • V3 flytning och ibland en lätt blödning från vulvan, det är då äggen fäster in och blodflödet ökar i hornen.
  • V4 rodnande spenar.
  • V4-5 kan det komma en klar seg flytning.
  • V5 kan man se en förstoring av området kring spenen.
  • V5 kommer ofta en bukförstoring, beroende på antal valpar och om det är första gången tiken är dräktig. Vid få antal valpar kan det dröja några dagar till.
  • V7 kan man känna fosterrörelser och känna valparna flytta sig i magen.

Med lite träning kan man lära sig att känna fosterblåsorna, i buken från vecka 3. Det känns som ett pärlband med små nötter, utmed sidorna när man trycker lite lätt. Med en tränad hand och på en inte allt för tjock tik kan man räkna antalet. Dock skall sägas att man skall inte hålla på att ”öva” på att känna för mycket, fosterblåsorna kan vara ömtåliga.

Vissa Wink säger att man kan se på ögonen på en tik, om hon är dräktig. Någon som vågar sig på att gissa? Wink

De första veckorna, ända upp till 5e veckan, märks eller syns det inget speciell rent fysiskt på tiken. Dom kan få en viss personlighetsförändring, bli lite lugnare, mer tillgiven, kärleksfull och vill kanske vara lite mer för sig själv. Tiken får oftast ökad aptit.

Under första veckorna och veckorna innan parning, är jag alltid lite extra noga med vad jag stoppar i tiken. Lite extra B-vitamin, lite folsyra (för att dom skall ta upp B-vitaminet bättre) c-vitamin och naturligtvis ser jag nu till att tiken får i sig en lagom dos av kalium,kalcium och fosfor, så hennes depoter är fyllda inför att hon skall valpa och dia. De första veckorna finns all anledning att lusläsa innehållsförteckningen på hundmaten. Jag barfar mina hundar och har då en chans att styra vad dom äter, utifrån hur dom mår och var i livet dom befinner sig.

 Vem är ISO - One Hands ISO

En glad tjej på 5 år, som till vardags bor i Stockholm och har en alldeles egen familj och flock, 3 lagotto utöver henne, varav en är hennes kullsyrra Alba.

Isos mamma heter till vardags Pia-Lotta är född i Galottens kennel. Hon är husets grand old lady, 11 år och bär sin ålder med heder. Makalöst gullig hund som lärt mig så mycket och som alltid finns i närheten. Hon styr och ställer med ungdomarna i huset och brukar ha minst ett vakande öga över valparna som föds i huset. Som alla "tanter" tror dom inte att någon annan kan riktigt lika bra som dom själva. Pia-Lotta har varit en fantastisk mamma och mormor. Hon har lämnat 100% HD fritt, av de avkommor som är röntgade. Tyvärr har hon 1 oröntgad valp.

 Isos pappa heter Scattis. Han är född i Yllegårdenskennel och kom till oss som 8 veckorsvalp. Han är en alltigenom super snäll hane på 7 år. Som valp var Scattisen överjäklajobbig, men tack och lov gick det över när han och jag började snacka samma språk. All hans jobbighet berodde på att han inte fattade vad jag ville och tog saken i egna tassar. Idag är han den mest älskvärda, snälla och kelsjuka hund som man kan tänka sig. Tjafsar aldrig varken med människor eller andra hundar. En liten dröm att ha i snöret. Ja jag vet att jag är partisk och som alla hundägare ser det bra hos mina hundar. Scattis har ett fantastiskt fint HD resultat på sina röntgade avkommor. Om jag minns rätt är det "bara" 2 eller 4 oröntgade av hans avkommor (är lite glömsk av mig) Iso och hennes halvsyster Humlan är väldigt lika sin pappa, så även jag har lite bekymmer att se vem som är vem på bilderna.

Iso är nyfiken på allt.

Och en livsnjutare i stora mått.

Här en nyklippt Iso en sk nakenfis.

Iso är snäll, och en lite försynt och ibland försiktig tjej. Men kan om hon vill och håller sig framme när det behövs. Hon är en ganska lite tjej ca 44 cm hög. Föddes chokladbrun men har genom åren antagit en, vad jag brukar kalla denimbrun färg dvs... en gråbrun färg som med årstiderna kan variera lite. Lagotton fäller inte men den fäller ändå, ja det låter lite luddigt men den tappar sin ullpäls och de är den som är så viktig att man får bort så inte pälsen tovar sig. En nedklippning sitter bra då och då. Jag klipper alltid ner mina tikar innan dom paras, dels för att dom skall vara rena och fina och dels för att jag tycker att det är att visa respekt för hanhundsägaren, då dom kan se tiken som den är vid parningen. Sen ser jag snabbt om dom dom får någon förändring i huden, ev kli, vilket inte är helt ovanligt när hormonerna ändrar sig i kroppen. Kanske behöver jag mata på med något för att tiken skall må bättre. 

För er som är nya i bloggen så brukar jag blogga på söndagarna, under hela denna resan.

Nästa blogg hoppas jag att jag fått lite mer tecken på att Iso tagit sig, då skall jag också berätta lite om den lycklige fadern. En fantastiskt fin och tillgiven hund, som jag lätt skulle kunna behålla i min flock. Vissa hundar bara man tycker så mycket om. Men mer om det nästa vecka.

 

Önskar dig en toppen vecka, ta vara på dagen och njut av den annalkande hösten.

Håll nu tummarna för att det växer små embryo som under denna veckan kommer att vandra ner och fästa på sin plats för att få den näring dom behöver för att utvecklas till fina valpar. Innocent

Är ni intresserade av en valp i denna kullen är ni välkomna med ett mail till birgitta@enhand.se och/eller en signal 0709 558162.

 

// Birgitta

 

 

Lägg till kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Live överblick
Loading

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv