Valpar 5:e uppdateringen, en liten kortis .

by Birgitta9. augusti 2018 11:25

Förvanade ju att jag inte kunde hålla mig.

De sista dagarna i väntan är långa. Kikar, funderar och undrar.

Det händer mycket med tiken på de sista dygnen.

Mellan dessa bilder är det 4 dagar. Nu ser man tydligt hur valparna "ramlat" ner i magen. Flanken är tom, Liza börjar ta på sitt underhudsfett, Mjölken rinner när hon rör sina tuttar. Känner nu tydligt hur valparna ligger i magen och arbetar sig upp mot sackrum. Det sparkar och knölar i lilla magen. Gissar att dessa valparna är lite åt det stora hållet men det får framtiden utvisa.

Magen gungar när hon går.

Liza är andragångsföderska och det är inte säkert att hon visar så tydligt hur förarbetet pågår. Hennes kropp är förberedd och anpassar sig snabbare till valpningen.

En förstföderska är ofta mer smärtpåverkad och gräver, bäddar och rumsterar runt tidigare än en omföderska. Men visst är hon påverkad, av både värme och förlossningsarbetet.

Hennes avföring har förändrat sig och är klart lösare, gulare och vill komma ofta. Det trycker på. Hon ligger gärna och är nära oss hela tiden. Hennes vikt har nästan inte alls ökat sista dagarna. Endast 0.2 kg vilket tyder på att hon nu tar på sina reserver. Hoppas jag lyckats "ladda" henne så att hon inte får underskott av kalk och calcium, Det är eklampsi, jag är mest orolig för. När kalken rusar ur kroppen med mjölken och tiken inte är "laddad" i sina reserver är risken stor för ett livsfarligt tillstånd, veterinärvård och dropp behövs prionto, för att tiken skall klara den sjukdomen. Njurarna tar snabbt stryk om inte behandling sätts in på direkten. Sista tiden är det ingen ide att sätta in mer kalk, fosfor, calcium och d-vitamin. Det måste man förebygga i god tid innan med. Ja nu skräms jag nog lite. Men helt enkelt och självklart är det inte med valpar. Naturen fixar inte alltid allt själv. Ja jag vet, det är inte alltid bra att kunna så mycket att man förstår farorna, men inte så mycket att man kan lösningen.

Idag blev det inte så mycket spännande men gillar, när jag ser att det händer saker. När jag ser skillnad från dag till dag. Ni som känner mig, vet att jag "gröttar" ner mig i även små, små detaljer och förändringar. Man får inte försitta en chans att lära sig något nytt.

Hör snart igen, med förhoppningsvis goda nyheter.

PS, Mormor Pila-Lotta ser till att det är lagom oordning i valplådan. Eftersom inte Liza vill röja runt ännu.DS

 

//Birgitta

Lägg till kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Live överblick
Loading

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv