Uppdatering 5 - 2020 Oj vad det händer saker varje dag.

by Birgitta27. september 2020 06:00

Hej igen en vecka har rusat iväg i faslig fart.

Nu är Iso i V8 och mår gott, känner sig nog lite tung, äter och bajar som en häst Surprised Ja just bajar som en häst, lite där hon står och när det trycker på, vilket föranleder till en del nattliga bajshögar och rundor i trädgården. Foot in Mouth

Nu mina vänner händer det saker.

När Iso gick in i dygn 47, kände jag den första spirande rörelsen från valparna i magen. Det är en lyckokänsla när man får möjligheten att känna lilla, lilla pirret och peten i magen. Iso är lite rädd om sin mage och älskar inte att jag håller min hand stilla på den men lite kill och pill är mys.

Igår lördag, dygn 50 sprallade det ordentligt i magen på flera ställen, antingen är det en livlig rackare eller så finns där mer än 2 Surprised

Magen börjar nu bli spänd och ganska så hård och växer i samma takt som min nyfikenhet. Hur många gömmer det sig i magen? Kanske 2 eller kanske 4 eller kanske fler... Någon som vågar sig på en vild gissning?

 Iso börjar bli så rund om magen, hon numera går under namnen Tjocksmock, Knubbis, Tjockamoster eller Feta kärringen beroende på om hon hör vad vi säger eller ej Innocent Dräktighet sätter sig uppenbart på öronen, det har Iso bevisat, å då e det sant.

Iso är idag söndag på sitt 51:a dygn.

Hon har idag gått upp 3,4kg och är en liten "knubbis"

Livmodern är förhållandevis stor och ännu kan fostren röra sig ganska så obehindrat. Valparna är i slutet på veckan ca 9-10 cm cm långa, och växer så man nästan kan se det. Storleken på valpar kan variera från valp till valp och från kull till kull, lite beroende på hur många dom är, hur dom tagit emot näring från mamman och givetvis genetiken.

Ungefär såhär ser valpen ut när den är 55 dygn. Dvs på onsdag. Nu ser den ut som en "riktig hund" men klarar inte livet utanför mammas mage ännu. Kroppen är välproportionerad. Nu sker förbeningen av de sista benen i skallen, utvecklingen av ambolten (städet) i mellanörat och centrumets i virvlarna pågår under dessa dagar. Valpar föds till skillnad från oss med stängt skallben, dvs fontanellen är ihopväxt (dock kan vissa raser såsom ex Chihuahua födas med öppna fontaneller) Varför jo hjärnan skyddas bättre (iof är hunden hjärna så outvecklad vid födelsen så  hur stor skada som kan ske vet man nog inte) när den inte ligger öppen. Skallbenen behöver inte tryckas ihop när en valp föds, skallen är inte valpens bredaste parti utan det är området kring skulderbladen.

Mjölktänderna är nu förkalkade och molarerna ( tuggtänderna) ligger nu på sin plats och börjar förkalkas. I en studie som Williams gjorde 1961 fann man att mjölktänderna förkalkades på 55:e dräktighetsdygnet och att tänderna blev klara på 20:e dygnet efter födelsen. En tand förkalkas  innan födelsen och det är 1:a molaren. Molarerna är de första tänderna som bryter igenom på valpen. 

Sköldkörteln är nu bildad och klar.

Med lite tur, bra hörsel samt att valpen ligger rätt, kan man nu höra valparnas hjärtljud. Nu ligger valparnas hjärtslag på ca 200slag/minut. som du förstår knackar det lilla hjärtat på i en faslig takt. Hos den vuxna hunden ligger hjärtfrekvensen på 70-100 slag. Men hos den yngre hunden knackar det på lite snabbare. Man hör ljudet som ett litet tickande ljud.

Vid 45:e dygnet kan valpen se ut såhär i sin förbening.

Nu denna veckan är förbeningen klar i vristbenen och sakralbenet = ett stort, triangulärt ben som utgör en del av ryggraden. Skelettet är långt ifrån färdigt när valpen föds utan tar hela valpens första år på sig att utvecklas klart. Grunden och strukturerna är bildade.

När valpen passerat 57:de dygnet är det fullt möjligt för den att födas och överleva utanför livmodern, under förutsättning att lungorna är utvecklade och klara för att koppla om. Är inte lungan klar kan man aldrig "rädda" en prematur valp, då den inte kan syresätta sig själv.

Denna veckan rinner mjölken till i juvret på tiken, det spänner och drar. Undecided

 

 Professor Catharina Linde Forsberg på SLU har kikat på valpning och skriver såhär.

När valpar tiken?

Optimalt är om valparna föds runt 63 dygnet.

Tiken valpar 56-72a dygnet efter parning.

65+/- 1 dag från LH-peaken

63+/- 1 dag från ägglossning

60 +/- från optimal parningsdag, vid insimination ser vi ofta att dom valpar 60 dagar från inseminationen.

En annan faktor som studerades var dräktighetstidens längd.– Vad vi kunde se var att antalet valpar spelar roll för hur länge tiken går dräktig. Varje valp mer än genomsnittet i rasen, gav nämligen en förkortning av dräktighetstiden med 0.25 dygn och likaså gav varje valp färre än genomsnittet en förlängning med 0.25 dygn. Genomsnittet för lagotto ligger på ca 5,6 valpar, så ett tal finns det att räkna med.

Ska vi gå efter detta så kommer Iso att valpa 63-64 dygnet, då jag tror vi parade 1-2 dagar innan ägglossning. Då har jag inte tagit hänsyn till antalet valpar, jag har ju inte en aning om hur många som gömmer sig i magen. Iso parades precis på rätt dygn det vet vi, för dom fick bestämma själva när var och hur. Då Igino och Iso fick gå här och lura tillsammans några dagar innan och efter parning. Nu skall det bli spännande att se om Iso lyssnade när jag läste Catharinas forskning för henne.

Stämmer detta och Iso bär på mer än 5,6 valpar kommer hon att börja valpa på em den 9/10. Lite nördig men visst är det kul att spekulera Wink

 

Här kommer tips på en länk, en lite fin filmsnutt du får bortse från reklamen i slutet. https://www.youtube.com/watch?v=bNONMyF7NFI

Nu rusar tiden fram nästan lika långsamt som Iso springer Tongue Out

Nu räknar vi ner.

 

Hoppas du får en fantastisk vecka. Tack för att du tagit dig tid att läsa min blogg för veckan.

Tacksam att du tänker på och och följer oss på denna resan.

Vi kan inte ta emot fler förfrågningar på valpar, innan vi vet hur många där göms i magen. Kommande dagar skall Iso m familj lämnas i lugn och ro och inga besök kommer att kunna tas emot.

Allt för att Iso inte skall stressas, smittas eller känna sig trängd och obekväm.

Nu skall lugnet få lägra sig i lyan och Iso bekanta sig med sin boplats och nya rutiner.

Hon är inte lindad i bomull, men skall ha det bäst. Så är det bara!

Nyfrissad och nöjd sitter hon ovetande och njuter, utan att ha en aning om vad som komma skall. Eller vet hon?

 

//Birgitta Kiss

Lägg till kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Live överblick
Loading

Birgittas bildblogg

Välkommen till  min blogg.

Jag vill att du ska njuta av bilderna och kanske också fundera på de små ord jag skriver. Att fotografera är en stor hobby för mig och tror du att jag på något sätt kan hjälpa dig att ta bilder som du vill ha är du välkommen att höra av dig. Klicka på kontakt. 

De ständiga fotomodellerna är mina 4 lagotto Pia-Lotta, Scattis, Lisa & Humlan Det är många djur som får ställa upp när jag drar ut på fotouppdrag med min kamera.

Fotoreser till exotiska platser, är en stor glädje för mig. Björnar i Finland eller lejon i Afrika alltid lika kärt och spännande.

Jag driver också företaget En hand för din vän och om det kan du läsa mer om du klickar här eller på hemsidan i balken upptill.

Tycker du om det du ser eller läser, är jag JÄTTE glad om du skriver en liten kommentar.

Hittar du en bild du gärna vill ha är den naturligtvis till salu, pris enl överenskommelse. Beroende på vilken storlek och utskrift du vill ha. Levereras utskriven på Canvas eller fotopapper.

Återigen - välkommen till min blogg.

//Birgitta

 

 

 

 

Copyright: Text & bild: Birgitta Lindström
Inga bilder eller texter, får användas i något sammanhang, utan skriftligt godkännande.

Om korten används utan godkännande kommer en debitering att ske.

Arkiv